Najmanje nezaposlenih u Laktašima i Banjaluci

Marina Čigoja
Najmanje nezaposlenih u Laktašima i Banjaluci

Banjaluka - Mjerama za poboljšanje poslovnog ambijenta Laktaši, Banjaluka, Istočno Novo Sarajevo, Gacko i Derventa uspjeli su da privuku investitore i svrstaju se u društvo pet lokalnih zajednica sa najmanjom stopom nezaposlenosti u Srpskoj.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, na kraju marta ove godine administrativna stopa nezaposlenosti u Laktašima iznosila je 22,9 odsto,  Banjaluci 23,3 odsto, Istočnom Novom Sarajevu 25,9 odsto, Gacku 25,9 odsto, a u Derventi 26,3 odsto.

Načelnik Laktaša Miroslav Kodžoman, koji je nedavno izabran na tu poziciju, kaže da je zapošljavanje prioritet i nove opštinske administracije.

- U narednom periodu treba da još više iskoristimo ukrštanje dva autoputa u Laktašima. To je jedna od naših prednosti u odnosu na ostale opštine, koju možemo iskoristiti kako bismo otvorili još veći broj radnih mjesta - kazao je on i dodao da su Laktaši vjerovatno opština sa najviše stranih firmi u BiH.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović kaže da je ovaj grad prvi put dostigao predratni nivo zaposlenosti. Istakao je da je taj rezultat plod niza mjera usmjerenih na poboljšanje poslovnog ambijenta i povećanje zaposlenosti.

- Ove godine smo iz budžeta izdvojili oko 700.000 KM za podsticaj zapošljavanja - kazao je Gavranović i dodao da je u okviru Centra za razvoj i unapređenje sela planirana linija od milion maraka za podršku poljoprivrednim gazdinstvima.

Načelnik Dervente Milorad Simić kaže da je ova opština za devet godina iz društva nerazvijenih došla do statusa razvijene, što dovoljno govori o njihovom razvoju.

- Mi ne dajemo zemljište besplatno, mi ga dajemo povoljno. Kada je uvođen porez na nepokretnosti, išli smo sa stopom od 0,25 odsto i naišli na mnoge kritike. Međutim, u posljednje dvije godine tu smo stopu smanjili jer smo vidjeli da ima prostora za to i ona sada iznosi 0,15, dok su neke druge opštine značajno povećavale taj namet - kazao je Simić i dodao da je Derventa od stranih ulagača najviše privukla austrijskih i italijanskih firmi.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da se u ovoj opštini nalazi značajan broj institucija, koje pozitivno utiču na stopu zaposlenosti. Prema njegovim riječima, ovu opštinu karakteriše i povećan broj novootvorenih trgovinskih, zanatskih i uslužnih radnji.

- Klima za razvoj mikrobiznisa u našoj opštini je izuzetno dobra. Podržavamo osnivanje malih trgovinskih, zanatskih i uslužnih radnji i svake godine njihov broj se povećava - kazao je Ćosić i dodao da, bez obzira na to, kao i druge opštine imaju pred sobom brojne probleme i da postoje i ljudi koji se nalaze u stanju socijalne ugroženosti.

Za razliku od pomenutih lokalnih zajednica, najveću administrativnu stopu nezaposlenosti, na kraju marta, imale su opštine Jezero sa 83,7 odsto, Rudo 75,8 odsto, Krupa na Uni 73,4 odsto, Berkovići 68,6 odsto i Kneževo 66 odsto.

Natalitet

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić kaže da ova opština, koja spada u red srednje razvijenih, ima dvije značajne karakteristike - najveću stopu nataliteta i najveći priliv stanovnika u jednu lokalnu zajednicu u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana