Najčešće žalbe na neosnovanu naplatu usluge

S. Đ.
Najčešće žalbe na neosnovanu naplatu usluge

Banjaluka - Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS prošle godine prijavili su 88 povreda prava, od kojih je 35 bilo osnovano.

Iz Fonda su rekli da se najčešće radilo o tome da je osiguraniku naplaćena participacija, iako je taj pacijent trebalo da bude oslobođen te obaveze. Na listi pritužbi je i neizdavanje uputnica ili nepropisivanje lijekova koji se nalaze na listi lijekova FZO RS.

- U 2016. godini bilo je 69 prijava povrede prava, od kojih su 23 bile osnovane. Radilo se o neosnovanoj naplati participacije ili uskraćivanju prava na prevoz, naplaćivanju zdravstvenih usluga koje su ugovorene sa Fondom i slično - rekli su iz Fonda zdravstva.

U slučaju osnovanih prijava, posebno kada se radi o uslugama koje nije trebalo da budu naplaćene ili neosnovanoj participaciji, Fond refundira novac osiguraniku na teret zdravstvene ustanove koja mu je naplatila uslugu.

- Fond ima mogućnost, što takođe čini, da zdravstvenim ustanovama ukoliko krše prava osiguranika, umanjuje i mjesečne tranše u skladu sa ugovorom - kažu u Fondu.

Fond je 2011. godine imenovao zaštitnike prava u svim poslovnicama Fonda koji informišu osiguranike o pravima iz zdravstvenog osiguranja, ali i o svim novinama u zdravstvenom sistemu.

- Fond o izvršenoj kontroli obavještava i zdravstvenu ustanovu, a ukoliko se radi o osnovanoj prijavi, ustanova se upozorava kako bi spriječili eventualno ponovno kršenje prava osiguranika ili kažnjava u skladu sa ugovorom, zavisno o težini povrede prava - kažu u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana