Најчешће жалбе на неосновану наплату услуге

С. Ђ.
Најчешће жалбе на неосновану наплату услуге

Бањалука - Осигураници Фонда здравственог осигурања РС прошле године пријавили су 88 повреда права, од којих је 35 било основано.

Из Фонда су рекли да се најчешће радило о томе да је осигуранику наплаћена партиципација, иако је тај пацијент требало да буде ослобођен те обавезе. На листи притужби је и неиздавање упутница или непрописивање лијекова који се налазе на листи лијекова ФЗО РС.

- У 2016. години било је 69 пријава повреде права, од којих су 23 биле основане. Радило се о неоснованој наплати партиципације или ускраћивању права на превоз, наплаћивању здравствених услуга које су уговорене са Фондом и слично - рекли су из Фонда здравства.

У случају основаних пријава, посебно када се ради о услугама које није требало да буду наплаћене или неоснованој партиципацији, Фонд рефундира новац осигуранику на терет здравствене установе која му је наплатила услугу.

- Фонд има могућност, што такође чини, да здравственим установама уколико крше права осигураника, умањује и мјесечне транше у складу са уговором - кажу у Фонду.

Фонд је 2011. године именовао заштитнике права у свим пословницама Фонда који информишу осигуранике о правима из здравственог осигурања, али и о свим новинама у здравственом систему.

- Фонд о извршеној контроли обавјештава и здравствену установу, а уколико се ради о основаној пријави, установа се упозорава како би спријечили евентуално поновно кршење права осигураника или кажњава у складу са уговором, зависно о тежини повреде права - кажу у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана