Најбољим ђацима отворена сва врата

Драгана Келеч
Најбољим ђацима отворена сва врата

Бањалука - Настава на енглеском језику, усавршавање из предмета по властитом избору, дипломе признате у свијету, стипендије и већа шанса за упис на најпризнатијим универзитетима, само су неке од предности које добијају ученици Гимназије у Бањалуци похађајући програм међународне матуре.

Програм међународне матуре или ИБ програм основан је 1968. године и примјењује се у више од 170 земаља у свијету, а у Српској од 2006. постоји једино у бањалучкој Гимназији. У школским клупама је девета генерација ђака, подијељених у два одјељења. Боривоје Витезовић доселио се из Шамца да би похађао овај вид наставе. Каже да је задовољан јер може да учи из модернијих књига, а професори су им више посвећени.

- У сваком моменту можемо да се обратимо професорима који стално раде са нама. Стичемо много више знања него у редовној настави и ово је одлична одскочна даска за наставак школовања - каже Витезовић.

По ИБ програму учи и Марија Видаковић која каже да имају специфичан приступ настави.

- Не инсистира се на чистом репродуковању градива и једнократном знању, већ учимо да радимо есеје и радове, што ће нам бити потребно на факултету, али и касније у животу - истакла је Видаковићева.

Координатор ИБ програма Бранка Кукић каже да је програм у Бањалуци, идентичан за све земље свјета, а резултати су признати на свим свјетским универзитетима.

- Дијете које учи њемачки језик у Бањалуци, учи из исте књиге и полаже идентичан тест као и дијете из Аустрије или Аустралије, а исто је и са осталим предметима - истакла је Кукићева и додала да овакав програм постоји још само у Сарајеву и Мостару.

Нагласила је да је главна карактеристика ИБ програма то што ђаци имају могућност избора предмета којима су склони.

- Обавезни предмети су српски, енглески и математика, али ђаци у ИБ програму поред њих могу да изаберу шест-седам оних за које имају највише афинитета - нагласила је Кукићева.

Истакла је да је веома битно да је оцјењивање екстерно и да чак ни професори у Бањалуци не знају који задаци ће бити на тестовима који се оцјењују у Женеви.

- Не оцјењује се само ученик, већ и професор, а самим тим је и квалитет наставе на вишем нивоу - казала је Кукићева.

ИБ програм у Бањалуци тренутно похађају и двије ученице из САД које су стигле у оквиру размјене ученика.

Упис

Право уписа у ИБ програм бањалучке Гимназије имају сви ученици који су завршили прва два разреда средње школе врло добрим или одличним успјехом и са примјерним владањем.

- Уписати се могу сви средњошколци који положе пријемни испит из енглеског језика и математике - казала је Бранка Кукић и додала да се са кандидатима обавља и усмени интервју.

Захваљујући подршци Министарства просвјете и културе половина прворангираних на пријемном се школује из буџета, док друга половина мјесечно плаћа 200 марака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана