Najbolja zimska sezona u posljednjih 20 godina

Milijana Latinović
Najbolja zimska sezona u posljednjih 20 godina

Banjaluka - Ovogodišnja zimska sezona najbolja je u posljednjih 20 godina zahvaljujući idealnim temperaturama i dovoljnim količinama snijega.

S obzirom na idealne uslove na planinama i najavljene nove padavine zimska sezona bi mogla potrajati duže nego u posljednjih nekoliko godina kada su skijališta bila u proljećnom ruhu.

U Olimpijskom centru "Jahorina" očekuju da će i ovaj mjesec skijašima moći da ponude uređene staze.

- Trenutna visina snijega je oko 130 centimetara, a nove snježne padavine koje se očekuju trebalo bi da obezbijede dodatnih pola metra pokrivača, što će zasigurno omogućiti produžetak zimske sezone. Aktuelne temperature omogućavaju i proizvodnju vještačkog snijega koji se sporije topi i poboljšava kvalitet staze - kazali su u Olimpijskom centru "Jahorina" uz očekivanje da će olimpijsku planinu narednog vikenda posjetiti veći broj turista s obzirom na to da se u svim hotelima organizuje proslava Dana žena.

U Olimpijskom centru "Jahorina" već sada ocjenjuju da je ova sezona toliko dobra da se ne može ni porediti sa prošlogodišnjom.

- Ovo je najbolja sezona od završetka rata i izuzetno smo zadovoljni. Očekujemo dobru posjetu tokom marta, jer će svi hoteli imati snižene cijene smještaja. Noćenje sa doručkom u hotelu "Bistrica" košta 55 po osobi, a od 9. marta cijena ski-pasa biće snižena za 30 odsto na 22 KM - kazali su u Olimpijskom centru "Jahorina".

Ljubitelji skijanja masovno su pohrlili u planine da bi uživali u zimskim sportovima, šetnji i svježem vazduhu, pa odličnu posjetu bilježe i na Kozari. U "Ski-timu Kozara" ističu da je ovogodišnja sezona trostruko bolja od prošlogodišnje.

- Lani je sezona trajala svega desetak dana, a ove godine očekujemo da će zbog dovoljno snijega biti produžena na dobar dio marta. Za vikend očekujemo veći broj posjetilaca, a sve cijene snižene su od 20 do 40 odsto - kazao je član "Ski-tima Kozara" Milan Kojić i dodao da je ove sezone zabilježen i rekordan broj polaznika škole skijanja.

Ruke zadovoljno trljaju i ugostitelji i hotelijeri na Vlašiću. Trenutna visina snijega je 55 centimetara, a vlasnici smještajnih objekata kažu da će ovogodišnja zarada biti višestruko veća u odnosu na lanjsku.

- Trenutno su nam svi smještajni kapaciteti popunjeni, a očekujemo da će tako biti do kraja mjeseca, jer će cijene smještaja biti niže za 40 odsto - kazali su u jednom ugostiteljskom objektu na Vlašiću.

Produženom sezonom i sniženim cijenama zadovoljni su i stanovnici Srpske koji narednih dana namjeravaju posjetiti neke od planina i iskoristiti popuste i povoljne vremenske uslove.

- Prošle godine nisam išla na zimovanje, ali ove namjeravam. Sredinom mjeseca planiram put na našu olimpijsku ljepoticu Jahorinu. Nije na odmet iskoristiti popuste i predahnuti od svakodnevnih poslova - kazala je Banjalučanka Marija S.

Festival

Na Jahorini će od 13. do 15. marta biti održan "KnockOut Snow Festival" na Jahorini. Festival je zamišljen kao oproštaj od skijaške sezone, ali u Olimpijskom centru "Jahorina" kažu da će skijanja biti i poslije njega ukoliko bude dovoljno snijega. Uz zimske radosti posjetioci će imati priliku da uživaju uz muziku Maje Šuput, "The Night Express Band" i nastupe DJ-eva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana