Најбоља зимска сезона у посљедњих 20 година

Милијана Латиновић
Најбоља зимска сезона у посљедњих 20 година

Бањалука - Овогодишња зимска сезона најбоља је у посљедњих 20 година захваљујући идеалним температурама и довољним количинама снијега.

С обзиром на идеалне услове на планинама и најављене нове падавине зимска сезона би могла потрајати дуже него у посљедњих неколико година када су скијалишта била у прољећном руху.

У Олимпијском центру "Јахорина" очекују да ће и овај мјесец скијашима моћи да понуде уређене стазе.

- Тренутна висина снијега је око 130 центиметара, а нове сњежне падавине које се очекују требало би да обезбиједе додатних пола метра покривача, што ће засигурно омогућити продужетак зимске сезоне. Актуелне температуре омогућавају и производњу вјештачког снијега који се спорије топи и побољшава квалитет стазе - казали су у Олимпијском центру "Јахорина" уз очекивање да ће олимпијску планину наредног викенда посјетити већи број туриста с обзиром на то да се у свим хотелима организује прослава Дана жена.

У Олимпијском центру "Јахорина" већ сада оцјењују да је ова сезона толико добра да се не може ни поредити са прошлогодишњом.

- Ово је најбоља сезона од завршетка рата и изузетно смо задовољни. Очекујемо добру посјету током марта, јер ће сви хотели имати снижене цијене смјештаја. Ноћење са доручком у хотелу "Бистрица" кошта 55 по особи, а од 9. марта цијена ски-паса биће снижена за 30 одсто на 22 КМ - казали су у Олимпијском центру "Јахорина".

Љубитељи скијања масовно су похрлили у планине да би уживали у зимским спортовима, шетњи и свјежем ваздуху, па одличну посјету биљеже и на Козари. У "Ски-тиму Козара" истичу да је овогодишња сезона троструко боља од прошлогодишње.

- Лани је сезона трајала свега десетак дана, а ове године очекујемо да ће због довољно снијега бити продужена на добар дио марта. За викенд очекујемо већи број посјетилаца, а све цијене снижене су од 20 до 40 одсто - казао је члан "Ски-тима Козара" Милан Којић и додао да је ове сезоне забиљежен и рекордан број полазника школе скијања.

Руке задовољно трљају и угоститељи и хотелијери на Влашићу. Тренутна висина снијега је 55 центиметара, а власници смјештајних објеката кажу да ће овогодишња зарада бити вишеструко већа у односу на лањску.

- Тренутно су нам сви смјештајни капацитети попуњени, а очекујемо да ће тако бити до краја мјесеца, јер ће цијене смјештаја бити ниже за 40 одсто - казали су у једном угоститељском објекту на Влашићу.

Продуженом сезоном и сниженим цијенама задовољни су и становници Српске који наредних дана намјеравају посјетити неке од планина и искористити попусте и повољне временске услове.

- Прошле године нисам ишла на зимовање, али ове намјеравам. Средином мјесеца планирам пут на нашу олимпијску љепотицу Јахорину. Није на одмет искористити попусте и предахнути од свакодневних послова - казала је Бањалучанка Марија С.

Фестивал

На Јахорини ће од 13. до 15. марта бити одржан "KnockOut Snow Festival" на Јахорини. Фестивал је замишљен као опроштај од скијашке сезоне, али у Олимпијском центру "Јахорина" кажу да ће скијања бити и послије њега уколико буде довољно снијега. Уз зимске радости посјетиоци ће имати прилику да уживају уз музику Маје Шупут, "The Night Express Band" и наступе DJ-ева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана