Нагло затопљење квари урод поврћа

Срна
Нагло затопљење квари урод поврћа

​БАЊАЛУКА - Повртарска производња у Републици Српској ове сезоне, према процјенама Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, могла би бити око 446.108 тона.

Укупна вриједност производње процијењена је на 194 милиона КМ.

У Министарству наводе да ће се површине под поврћем кретати у оквирима вишегодишњег просјека са тенденцијом смањења површина на отвореном, а повећања засађених површина у затвореном простору.

“Према нашој процјени поврће у интензивној производњи биће засађено на око 17.668 хектара”, рекли су у Министарству пољопривреде.

Очекује се највећи род кромпира, јер су највеће површине засијане овом повртарском културом, око 9.615 хектара, са очекиваним приносом око 24,5 тона по хектару, додали су из овог министарства.

Након кромпира, очекује се и већи урод паприке, 1.443 хектара са приносом од 33 тоне по хектару, купуса 1.328 хектара са приносом од 30 тона по хектару, најмање површина ће бити под цвеклом, 131 хектар, и под мрквом 455 хектара, са очекиваним приходом од 24 тоне по хектару.

Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара РС, каже да се због лоших временских прилика може очекивати штета на повртарским културама.

“Много кромпира је засађено, али га је много и пропало, а ово ће сигурно утицати на то да цијена кромпира расте”, рекао је Мастало.

Додаје да се трагови неповољног времена на поврћу могу видјети тек сада, када је затоплило.

“Повртарске културе сада зрију на силу, што квари род. Велики број повртарских култура је већ пропао, као што су лубенице и диње, а исто се дешава и са кромпиром”, наводи Мастало.

Мастало објашњава да је разлог то што повртари код нас немају средстава да више пута штите поврће од лоших временских услова.

“Ко је могао заштити биљке четири пута, тај их је и спасио, али већина повртара је штитила поврће једном или свега два пута, што није било довољно”, објаснио је Мастало.

У Министарству привреде кажу да ће планирана средства за подстицај развоја пољопривреде и села у 2018. годину, за производњу и продају поврћа, износити 1.800.000 КМ, што је значајно повећање у односу на прошлу годину.

Додају да ће поред овог подстицаја Министарство пружити подршку капиталним инвестицијама, као што су изградња пластеника, изградња система за наводњавање, набавка пољопривредне механизације, те подршка анализи контроле плодности пољопривредног земљишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана