Нада да неће бити опструкција на нивоу БиХ за кредит Свјетске банке

Срна
Нада да неће бити опструкција на нивоу БиХ за кредит Свјетске банке

Бањалука - Представници Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, предузећа „Жељезнице Републике Српске“ и Свјетске банке надају се да на нивоу БиХ неће бити опструкција када је ријеч о давању сагласности на кредит ове банке од 51,3 милиона евра за реструктурисање „Жељезница“, речено је данас у Бањалуци на брифингу за медије који је организован поводом одобравања овог кредита.


Ресорни министар Неђо Трнинић навео је да ће највећи дио кредита, односно 42,7 милиона евра бити усмјерено на измирење обавеза према запосленима за доприносе и порезе, превоз, топли оброк и пресуде.

Он је додао да ће 3,5 милиона евра бити усмјерено на отпремнине радницима којима ће бити прекинут радни однос, пет милиона евра за организационо реструктурисање, односно раздвајање инфраструктуре и успостављање информатизације, те око 128.000 евра за повлачење средстава.

Трнинић је објаснио да је процесом реструктурисања планирано смањење броја радника за 1.000, те да ће од 60 до 70 одсто њих бити пензионисано.

Он је нагласио да процес реструктурисања иде у добром правцу, а да је крајњи циљ да „Жељезнице“ буду самоодрживо и профитабилно предузеће.

Вршилац дужности генералног директора „Жељезница Републике Српске“ Драган Савановић навео је да тренутно у овом предузећу има око три хиљаде запослених, од којих се 300 односи на администрацију, а остало су извршне структуре.

Он је додао да је циљ да до краја наредне године број запослених буде 2.500.

„Предузеће има 140 милиона КМ дуга који се односи на кредите узете за обнову и модернизацију пруга и пружних постројења. Укупан дуг износи око 300 милиона КМ, рачунајући све обавезе према радницима, Пореској управи и фондовима“, рекао је Савановић.

Саговорници су оцијенили да је транспортни саобраћај и сада профитабилан, али не и путнички, који неће бити укинут ни након процеса реструктурисања.

Шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору Емануел Салинас рекао је да „Жељезнице Републике Српске“ превозе количину терета по километру близу ЕУ просјека, те да ће реструктурисање омогућити да овај саобраћај буде још ефикаснији.

Он је навео да жељезнице у просјеку дневно превезу 500 путника, што на годишњем нивоу захтијева 20 милиона КМ за одржавање.

Салинас је додао да трошкови повратне карте по путнику износе 170 КМ, те да је то трошак за цијело дриуштво и да би та средства могла бити усмјерена на области попут здравства и образовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана