Набавка протеза из касе министарства

Милијана Латиновић
Набавка протеза из касе министарства

Бањалука - Ратни војни инвалиди у Српској убудуће ће захтјев за набавку ортопедских помагала слати на адресу Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС, за шта је у овом ресору обезбијеђено 2,5 милиона марака.

Лакше процедуре набавке ортопедских помагала за око 1.500 РВИ договорене су протоколом о сарадњи који су у петак потписали министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић и директор Фонда здравственог осигурања Српске Дејан Кустурић.

- Помагала ће се убудуће набављати искључиво захтјевом ампутираца да за ове потребе добију новац из ресорног министарства - рекао је Савановић.

Он је додао да на овај начин Српска показује бригу, одговорност, снагу и захвалност ратним војним инвалидима који су дали немјерљив допринос за стварање Републике.

Кустурић је истакао да је Влада РС након дугогодишњих захтјева изашла у сусрет овој популацији, која ће убудуће моћи да своје право остварује онако како жели, односно да  сами бирају ортопедска помагала.

- Фонд је у прошлости на медицинска средства утрошио око девет милиона КМ, а само за ову популацију између два и три милиона марака - рекао је Кустурић.

Иницијативу да им се умјесто ортопедских помагала додијели новац у вриједности тих помагала, РВИ и ампутирци покренули су још прије двије године.

- Сада ћемо брже и лакше долазити до квалитетнијих ортопедских помагала. Тиме ће нам значајно бити побољшан квалитет живота - истакао је предсједник Организације ампутираца "УДАС" РС Жељко Волаш.

РВИ и ампутирци средином прошле године вратили су Фонду здравства ортопедска и медицинска помагала. Они су тада изразили незадовољство због процедура за набавку помагала и права на бањско лијечење, те затражили да им се исплаћује новац умјесто набавке неадекватних помагала.

Рехабилитација

Кустурић је подсјетио да су уважавајући приједлоге удружења која окупљају особе са ампутацијама, параплегијом и тетраплегијом поједноставили процедуре одласка у бању.

- Овим категоријама становника од идућег мјесеца за одлазак на медицинску рехабилитацију биће довољна само упутница породичног доктора - рекао је Кустурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана