Na testu znanje iz srpskog i istorije

Danijela Stokanić
Na testu znanje iz srpskog i istorije

Banjaluka - Test znanja iz istorije, hemije, srpskog i engleskog jezika, informatike, knjigovodstva, kao i predmeta mašinski materijali ove godine naći će se pred učenicima srednjih škola u Republici Srpskoj.

Za razliku od petaka i devetaka, za koje su pripremljene zbirke zadataka za provjeru učeničkih postignuća, srednjoškolci će se pripremati pomoću svojih udžbenika.

Predmeti iz kojih će srednjoškolci biti testirani zavise od škole do škole, pa će se tako na provjeri znanja, primjera radi, iz hemije ove godine naći učenici drugog razreda zanimanja medicinski tehničar. Test iz istorije radiće učenici drugog razreda srednjih stručnih škola i to poslovno-pravni, turistički, ugostiteljski i kulinarski tehničari. Kada je riječ o učenicima trećeg razreda i smjerovima ugostiteljstvo, turizam, ekonomija, pravo i trgovina, za njih je rezervisan test iz engleskog jezika.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović je kazao da bi ovih dana trebalo da bude formirana komisija koja će pripremiti i sprovesti testiranje. On je dodao da se provjera učeničkih postignuća može očekivati poslije 20. maja.

- Provjere postignuća srednjoškolaca su bile i lani, ali iz manje predmeta i u mnogo manje škola - kazao je Damjanović.

Prema riječima predsjednika Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljubana Bajića ove provjere su uvod za pripreme za uvođenje mature i u srednjim školama, kao i u osnovnim. Predsjednik Aktiva direktora regije Doboj Spasoje Vasiljević kaže da su provjerom znanja lani bili obuhvaćeni samo učenici ekonomske i mašinske grupe predmeta, dok će ove godine biti obuhvaćene i ostale struke. On je dodao da će na osnovu testova škole imati uvid koliki je njihov nivo postignuća u odnosu na prosjek u RS.

- Testiranje je dobar parametar da bi se u okviru škola moglo raditi na poboljšanju kvaliteta nastave - istakao je Vasiljević.

Dodao je da su prošlogodišnji rezultati provjere učeničkih postignuća na području dobojske regije bili solidni.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola sarajevsko-romanijske regije Đorđe Mršević kaže da je od profesora tražio da se što više upoznaju sa prethodnim testovima, da bi sve proteklo u najboljem redu.

- Volio bih da što više ljudi bude uključeno u ovo, da bi pomogli školama, a mi učenicima - kazao je Mršević.

Istorija

* II razred: poslovno-pravni tehničar, turistički tehničar, ugostiteljski tehničar i kulinarski tehničar

Engleski jezik

* III razred: ugostiteljstvo, turizam, ekonomija, pravo i trgovina, četvorogodišnja zanimanja, osim ekonomskih tehničara

Informatika

* I razred srednjih stručnih škola (trogodišnja zanimanja)

Hemija

* II razred medicinski tehničari

Knjigovodstvo

* III razred ekonomskih tehničara

Srpski jezik

* II razred srednje stručne škole (trogodišnja zanimanja)

Mašinski materijali

* I razred: mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, mašinski tehničar za motore i motorna vozila, tehničar mašinske energetike i tehničar CNC tehnologija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana