Na tasu inspektora iz Evropske unije kvalitet pilećeg mesa

M. L.
Na tasu inspektora iz Evropske unije kvalitet pilećeg mesa

Sarajevo - Inspektori iz Evropske unije počinju danas kontrolu u sektoru živinarstva, poslije čega će donijeti odluku o izvozu pilećeg mesa iz BiH na tržište EU.

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH saopštili su da će inspekcijski tim Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije EU do 6. oktobra posjetiti Kancelariju za veterinarstvo, nadležna ministarstva poljoprivrede i uprave za inspekcijske poslove RS i FBiH, te dvije laboratorije, koje obavljaju analiza u sektoru živinarstva.

- Inspektori Direktorata posjetiće i četiri kandidovana objekta, da bi na licu mjesta provjerili funkcionisanje sistema službenih kontrola u ovom sektoru - istakli su iz Kancelarije za veterinarstvo BiH i dodali da je za danas planiran prvi radni sastanak sa inspektorima EU.

Živinari kažu da je proizvodnja pilećeg mesa u našoj zemlji razvijenija nego u regionu, te da bi izvoz na evropsko tržište bio veliki zamajac ovom sektoru poljoprivrede.

- Inspektori iz EU će kontrolisati rad naših inspektora i siguran sam da smo sada mnogo spremniji za ovu kontrolu nego ranije. Izlazak na evropsko tržište značio bi nam mnogo, prvenstveno jer bi došlo do ujednačavanja cijena i bolje konkurentnosti - rekao je direktor firme "Njam njam" Saša Živanić i dodao da godišnje proizvedu i do tri i po tone pilećih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana