На снази забрана увоза свињског меса

nezavisne.com
На снази забрана увоза свињског меса

Бањалука - И даље се предузимају све превентивне мјере како свињско месо из појединих земаља гдје је регистрована афричка свињска куга не би доспјело у БиХ, а код нас досад није било пријаве сумње на ову болест, потврђено је јуче “Независним” у Канцеларији за ветеринарство БиХ.

Истичу да су мјере на граници појачане и детаљно се провјерава поријекло меса, као и меса од којег су производи добијени, након што је у БиХ прије око мјесец забрањен увоз свињског меса и прерађевина из земаља гдје је регистрована афричка болест.

“Усљед појаве афричке свињске куге у одређеним државама у источној Европи, Уред континуирано прати епизоотиолошку ситуацију у овом дијелу Европе и након појаве те болести у одређеној држави или регији Упутство о забрани увоза се у складу с тим ажурира”, кажу у Канцеларији.

Посљедње двије измјене тог упутства су се односиле на двије регије у Мађарској у којима је пријављена ова болест.

“Мјере на граници су појачане у смислу детаљнијих документацијских и физичких контрола које се односе на доказивање поријекла меса, као и меса од којег су производи добијени. Забрањен је и увоз сухомеснатих производа осим конзервираних термички обрађених производа, производа који су обрађени изнад 70 степени Целзијуса, као и шунки које су прошле одговарајући третман зрења”, кажу у Канцеларији.

Забрана се односи и на сјемена и јајне ћелије домаћих и дивљих свиња, који су намијењени фармацеутској или медицинској употреби, а који нису обрађени, тако да се уништи свињска куга.

Мјере забране увоза и превоза кроз БиХ се односе на области Мађарске, нека подручја Пољске, регион Злин из Чешке, те државе Естонију, Летонију, Литванију и Молдавију.

Мишо Маљчић, предсједник Удружења узгајивача свиња у РС, рекао је да је БиХ доскоро била отворена за увоз свињских производа из ових земаља и месо се увозило по веома ниским цијенама.

“Ми смо упозорили Канцеларију за ветеринарство БиХ чим је Србија увела забрану увоза да је и ми уведемо”, рекао је Маљчић за “Независне”.

Напомиње да је ипак тренутно јако ниска цијена домаћих товљеника, па се креће од 2,30 до 2,40 КМ по кг плус порез.

“Скупљи је килограм нафте од килограма свиње, то није могуће издржати, а сад шта ће бити у наредном периоду - не знам”, каже Маљчић.

Лазо Шешић, предсједник Занатско-предузетничке коморе РС и власник месница, каже да би забрана увоза свињског меса могла утицати само на гиганте који производе месне прерађевине, али не и на оне који месо набављају од домаћих узгајивача.

“Лично набављам месо искључиво од домаћих произвођача и то на нас који продајемо домаће месо не утиче, јер ми константно радимо”, каже Шешић.

Смањен увоз свјежег, расхлађеног и смрзнутог свињског меса

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана