Na rafove EU može 70 odsto mlijeka iz RS

Milijana Latinović
Na rafove EU može 70 odsto mlijeka iz RS

Banjaluka - Stroge standarde Evropske unije za izvoz na evropsko tržište ispunjava 70 odsto mlijeka koje je proizvedeno u RS, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Dodali su da za sada 15 farmi ima rješenje za izvoz na tržište EU.

- Od ukupno 70 farmi koje su podnijele zahtjev za izvoz, njih 15 je dobilo rješenje. Zbog tehničke greške u vezi sa ušnim markicama kojima su obilježene krave 25 farmi čeka rješenje iako su ispunile sve tražene uslove - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodaju da bi preostalih 30, koje su u proceduri, trebalo da dobiju dozvolu za izvoz do kraja septembra. Naglašavaju da je registracija farme i identifikacija životinja preduslov za proizvodnju i izvoz na tržište EU.

- Životinje koje proizvode mlijeko moraju biti zdrave, bez simptoma zaraznih bolesti i upale vimena - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Pored osnovne higijene životinja, treba da bude uzeta u obzir i higijena farme i osoba koje obavljaju mužu krava.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS Vladimir Usorac ističe da je za dobijanje rješenja o ispunjavanju uslova za evropsko tržište potrebno niz procedura, koje su i dugotrajne i skupe.

- Zdravstvenoj kontroli, koja je obavezna, podliježu sva grla na farmi, a ne samo krave koje se muzu - kazao je Usorac. Dodaje da se kontrola mlijeka obavlja dva puta mjesečno kod svih proizvođača.

- Naše mljekare otkupljuju sve količine mlijeka ekstra klase, s tim što se posebno odvozi mlijeko sa farmi koje su dobile rješenje za izvoz na tržište EU - naglasio je Usorac.

Jedan od farmera koji je ispunio kriterijume za izvoz mlijeka je i Dragan Jokić iz Prnjavora, čija farma dnevno isporuči oko 1.500 litara mlijeka ekstra klase.

- Naša proizvodnja nije velika, ali je svakako značajna za jednu porodičnu farmu. Vjerujemo da će problem u vezi sa izvozom uskoro biti riješen kako ne bismo došli u situaciju da odustajemo od proizvodnje mlijeka - rekao je Jokić.

Prema ranijim informacijama, dozvolu za izvoz mlijeka na tržište EU u BiH su dobile četiri mljekare: "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice, "Milkos" iz Sarajeva, "Megle" iz Bihaća i "Mljekara Livno".

Izvoz je trebalo da počne 26. avgusta, nakon što je BiH ispunila stroge uslove za izvoz na tržište EU, ali je istog dana stopiran zbog žalbe Hrvatske. Ogorčeni ovakvom situacijom, mljekari su dali rok od pet dana vlastima BiH da riješe problem u vezi sa izvozom u EU ili da zabrane uvoz iz Hrvatske ili će, u suprotnom, blokirati granice.

Sastanak u ponedjeljak

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba izrazio je nadu da će već u ponedjeljak, 31. avgusta, u Briselu razgovarati sa direktorom Direktorata za zdravlje i bezbjednost hrane Bernardom van Getenom o odluci o obustavi izvoza mlijeka iz BiH u EU.

- Sada se zna da je Hrvatska podnijela žalbu Evropskoj komisiji na odluku o izvozu mlijeka iz BiH u EU, a ja mislim da ćemo na ovom sastanku razjasniti zašto je to učinjeno - naveo je Kalaba.

Registracija farme

Identifikacija životinja

Zdravlje životinja

Higijena na farmi

Higijena lica koja obavljaju mužu

Kvalitet sirovog mlijeka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana