На рачунима пољопривредника 71 милион КМ

Анита Јанковић-Речевић
На рачунима пољопривредника 71 милион КМ

Бањалука - Пољопривредници у Српској послије дужег низа година добиће 11 милиона марака више од Владе РС јер је овогодишњи аграрни буџет са планираних 60 милиона повећан на 71 милион марака.

Договор је постигнут јуче на састанку предсједника и премијерке РС Милорада Додика и Жељке Цвијановић са представницима удружења пољопривредника.

Након једночасовног засједања пољопривредници су изашли више него задовољни, јер су успјели да договоре и расподјелу новца путем Правилника о подстицајима за развој пољопривреде и села за 2018. годину, који ће на снагу ступити у наредних десетак дана.

Додик је рекао да ће осим 71 милиона КМ одобрених за подстицаје, у пољопривреду бити уложено додатних 131 милион КМ кроз низ разних пројеката.

- Презадовољан сам што нико није изразио незадовољство расподјелом новца. Са поносом можемо рећи да смо уз сагласност свих постигли компромис о веома битном сегменту као што је пољопривреда - рекао је Додик. Навео је да није крај разговорима са пољопривредницима, јер још има проблема у појединим секторима.

Цвијановићева је истакла да је расподјела подстицаја усаглашена по категоријама и по произвођачима.

- Мислим да смо постигли пуни консензус и да је ово добар правилник - рекла је Цвијановићева. Додала је да је Влада Српске преузела обавезу да подстицаје у будућем периоду уплаћује истом динамиком  као лани.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић каже да су воћари задовољни овогодишњим правилником, јер су њихови приједлози највећим дијелом усвојени.

- Први пут са оваквог састанка смо сви изашли задовољни. Договорено је одвајање воћарске и повртарске производње. Ми ћемо добити четири милиона за премију за произведено и продато воће - рекао је Дојчиновић.

Предсједник Удружења пољопривредник произвођача -мљекара РС Владимир Усорац каже да су премије за млијеко остале 0,30 КМ по литру и да су мљекари задовољни.

- Ове године ће враћени подстицаји за инвестиције и механизацију у свим секторима. То нам даје могућност развоја јер се на селима производњом млијека бави 5.386 произвођача и битно је да ти људи наставе производњу, остварују веће приходе и шире се - рекао је Усорац.

Предсједник Удружења узгајивача свињара РС Мишо Маљчић рекао је да су свињари напокон дошли у ситуацију да буду конкуренти произвођачима из ФБиХ.

- Влада је испунила велики дио наших захтјева што ће нам помоћи да изгурамо ову годину која је за нас тешка јер је цијена товних свиња  веома ниска - навео је Маљчић.

Задовољни су изашли и повртари који су током ранијих преговара били најгласнији због начина досадашње расподјеле новца. 

- Испунила су се наша очекивања. Издвајања за поврће биће повећана за 320 одсто, што је довољно - рекао је предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић сматра да договорени правилник пружа могућност опстанка, а у појединим секторима чак и развој производње. Међутим, навео је да колико год РС издвоји средстава за пољопривреду то не може надомјестити проблеме које проузрокује прекомјерни увоз и отвореност граница јер се не уводе мјере за заштиту домаће производње.

- Савјет министара БиХ би требао коначно да уреди спољнотрговинско пословање БиХ и заштити домаћу производњу. Субвенције које добијемо треба да усмјеримо у развој, а не за покривање дампинг цијена због прекомјерног увоза меса, млијека, воћа и поврћа из земаља гдје су субвенције  знатно више од наших - додао је Маринковић.

Задовољство због постигнутог договора изразили су и представници живинара, пчелара и произвођача товне јунади.

Извоз у Русију

Коментаришући негативно мишљење које је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС дало на одлуку предложену из Сарајева у вези са извозом воћа у Русију, Додик је рекао да РС има своје надлежности за пољопривреду и да то нико не може мијењати.

- Надлежност БиХ је да спријечи увоз неквалитетне робе, али се увози роба која угрожава домаће произвођаче. Да је БиХ спријечила нелегални увоз воћа ради извоза у Русију не бисмо имали овај проблем. Питање је да ли то неко намјерно ради да би остварио трансфер надлежности - рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана