На рачуне штедиша легла 22 милиона евра

Анита Јанковић
На рачуне штедиша легла 22 милиона евра

Бањалука - Исплата штедње депоноване у филијалама некадашње Љубљанске банке у БиХ обавља се у континуитету и до сада је на рачуне око 1.900 девизних штедиша уплаћен 22,1 милион евра.

Почетак исплате старе девизе штедње у БиХ Словенија је почела крајем децембра прошле године када је грађанима почео пристизати новац на који су чекали дуже од двије деценије.

У Фонду за насљедство Републике Словеније потврдили су да се исплате углавном одвијају без проблема, а у неким случајевима дошло је до враћања новца.

- Банка је вратила новац у Фонд, јер је клијент затворио рачун а претходно није обавијестио Фонд. У таквим случајевима контактирамо са штедишом како би нам дали инструкције за поновно пребацивање новца - кажу у Фонду.

Додали су да су од средине октобра прошле године примили више од 14.000 захтјева за верификацију штедиша из БиХ, а њих 3.700 су обрадили, те штедишама послали обрачуне у вриједности од 39,2 милиона евра.

- Новац ће ове године добити све штедише на чије адресе стигну обрачуни, а исплате су планиране и у 2018. години - рекли су у Фонду и подсјетили да је рок за подношење захтјева за исплату до 31. децембра 2017. године.

Предсједник Управног одбора удружења за заштиту девизних штедиша у БиХ Амила Омерсофтић каже да им се свако мало јављају људи који су добили новац те додаје да су сви обрачуни до сада били у складу са законом. Међутим, она наглашава да је сваким даном све више девизних штедиша којима се исплате одбијају.

- У Удружењу већ имамо регистровано 100 случајева који су одбијени, јер Закон за исплату старе девизне штедње у Словенији није донесен у складу са пресудом Европског суда у Стразбуру. Ти људи ће покренути поступке пред судом како би добили свој новац - истиче Омерсофтићева.

Додала је да Словенија од великог броја штедиша незаконито тражи додатну документацију, а често се не држи устаљених правила.

Раније је речено да новац од бивше Љубљанске банке потражује око 125.000 штедиша из БиХ, којима Словенија мора исплатити око 265 милиона евра.

Досадашње уплате из Словеније грађанима БиХ

1.900 корисника

22,1 милион евра

Потраживања грађана из БиХ од Словеније

125.000 штедиша

265 милиона евра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана