На рачуне ратара стиже 4,5 милиона КМ

Анита Јанковић-Речевић
На рачуне ратара стиже 4,5 милиона КМ

Бањалука - На рачуне пољопривредних произвођачи из Српске, којима су одобрена средства за капитална улагања, а који су реализовали планиране инвестиције, обећани новац биће уплаћен током ове седмице.

Директор Агенције за аграрна плаћања РС Саво Минић каже да укупна средства за капиталне инвестиције у овој години износе 4,5 милиона КМ, али да сав износ неће бити исплаћен одмах, јер дио произвођача, који је прошао на конкурсу, још није доставио документацију о реализацији улагања.

- Исплата ће пратити динамику реализације инвестиција, а за сада у систему имамо унесено око 1,5 милиона КМ. На конкурсу је првобитно прошло 370 пољопривредника, али тај број ће достићи око 400 корисника, јер је остало вишка новца у оквиру тих 4,5 милиона, с обзиром на то да поједини произвођачи нису реализовали инвестиције у планираном обиму - рекао је Минић и истакао да би на ранг-листу требало да доспије тридесетак корисника који су до сада били “испод црте”.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да без помоћи Владе РС домаћи произвођачи не би били иоле конкурентни ратарима из земаља региона, као ни роби која стиже на тржиште БиХ.

- Новац усмјерен за капиталне инвестиције и дугорочни развој за нас је веома значајан, јер нам помаже да унаприједимо производне капацитете. За похвалу је ако сав новац буде исплаћен прије усвајања новог буџета - рекао је Маринковић.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС подсјећају да су с циљем постизања већих ефеката у правцу модернизације опреме ове године увели двије промјене - издвојили више новца за капитална улагања и увели систем јавног позива којим се одобрава поменути новац.

- Укупан обим средстава из аграрног буџета за подршку дугорочном развоју ове године износи 9,85 милиона КМ и за 50 одсто је већи у односу на трогодишњи просјек. Од тог износа 4,5 милиона усмјерено је у директне инвестиције у газдинствима, односно за набавку пољопривредне механизације, подизање пластеника и засада, набавку технолошке опреме за прерађивачке капацитете... - казали су ресорном министарству.

Додали су да је владало велико интересовање пољопривредника те да се око 50 одсто њихових захтјева односило на набавку пољопривредне механизације.

- Велико интересовање корисника је резултат услова конкурса који им омогућава фиксно враћање новца од 30 одсто уложених средстава. За оне који су млађи од 40 година и тамо гдје су жене носиоци газдинства поврат износи 35 одсто уложеног новца. Вриједност укупних улагања, када се зброје средства из аграрног буџета и новац пољопривредника, достижу 11,3 милиона КМ - навели су у министарству.

Врсте инвестиција за чију реализацију су корисници могли добити новац

- набавка погонских машина и прикључне механизације,

- инвестиције у системе за затворену линијску мужу, покретна измузишта, линије за храњење и појење стоке, те системе за изђубравање

- изградња пластеника, подизање вишегодишњих засада, постављање противградних мрежа,

- набавка технолошке опреме, опреме за хладњаче, сушаре и опреме за прераду, сортирање и паковање, те изградња складишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана