Na račune porodilja leglo deset miliona

Anita Janković-Rečević
Na račune porodilja leglo deset miliona

Banjaluka - Na račune nezaposlenih porodilja za 11 mjeseci ove godine uplaćeno je oko deset miliona maraka, a mjesečni materinski dodatak od 405 KM majkama je, kako kažu, veliki stimulans u podizanju njihove djece.

Redovna mjesečna nadoknada nezaposlenim porodiljama u visini minimalne plate isplaćuje se majkama od ove godine, nakon što je 1. januara na snagu stupio novi Zakon o dječijoj zaštiti. To je rezultat pronatalitetnih mjera koje je lani donijela Vlade RS s ciljem smanjenja razlika između zaposlenih i nezaposlenih porodilja, podsticanja nataliteta i popravljanja loše demografske slike Republike Srpske.

U Javnom fondu za dječiju zaštitu RS ističu da se broj porodilja koje ostvaruju pravo na materinski dodatak u iznosu od 405 maraka iz mjeseca u mjesec povećava.

- Obuhvat majki konstantno raste. U februaru je bilo 688 porodilja koje su ostvarile pravo na materinski dodatak, a već u junu ih je bilo 2.122, da bi u novembru dostigli broj od 4.347 korisnica - rekao je viši stručni saradnik za informisanje, programe i projekte u fondu Marko Milisav.

On je istakao da bi trend rasta broja korisnika trebalo da bude nastavljen i ubuduće, te da je budžetom fonda za narednu godinu za ove namjene predviđen 31 milion KM.

- Zahvaljujući podršci Vlade RS novac će biti isplaćivan redovno, a samo ove godine zaključno sa novembrom isplatili smo 9,98 miliona maraka majkama - rekao je Milisav.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece RS Jovan Radovanović kaže da nezaposlenim majkama svaka marka dobro dođe, ali da je problem što se novac porodiljama isplaćuje 12, odnosno 18 mjeseci za treće dijete.

- Da bismo pospješili demografsku obnovu moramo uvesti druge mjere, koje neće biti kratkoročne poput te. Ispred udruženja smo predlagali da se uvede dječiji dodatak za svako dijete u visini od 100 KM, ali i da majke koje rode troje i više djece imaju stalnu naknadu, nešto kao penziju, kako bi bile sigurne u budućnost - rekao je Radovanović.

Predsjednica trebinjskog Udruženja “Bebe” Snežana Misita kaže da je mjesečni materinski dodatak veliki stimulans za nezaposlene porodilje i njihovu djecu.

- Ta “platica” do 405 KM nije mnogo, ali lani majke nisu imale ni toliko. U vremenu teške ekonomske situacije svaka pomoć je dobrodošla - rekla je Misita.

Prijedorčanka Jelena S. od aprila prima nadoknadu koja, kako kaže, mnogo znači njenoj četvoročlanoj porodici.

- I suprug i ja smo nezaposleni, tako da je tih 405 maraka za nas spas. Od tog novca platimo struju i vodu, kupimo brašna i nešto osnovnih životnih namirnica. Ne znam šta ćemo kada prestanemo dobijati taj novac - rekla je ona.

Dječiji dodatak

U Javnom fondu za dječiju zaštitu ističu da su za 11 mjeseci ove godine porodicama isplatili više od 15 miliona KM na ime dječijeg dodatka.

- Visina dodatka za drugo i četvrto dijete je 35 KM, za treće 71 marku, dok djeca koja pravo ostvaruju nezavisno od materijalnog položaja i bez obzira na red rođenja dobijaju 90 KM mjesečno. Iznosi dodatka na djecu u 2019. godini bi trebalo da budu usklađeni sa rastom najniže plate, te se može očekivati rast dodatka za oko deset odsto - naveli su u fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana