Na provjeri znanje malih maturanata

Dragana Keleč
Na provjeri znanje malih maturanata

Banjaluka - Učenici devetih razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj 25. i 26. maja radiće testove iz srpskog jezika i matematike, kako bi se utvrdilo koliko posjeduju znanja i vještina iz ovih predmeta.

Eksterno vrednovanje učeničkih postignuća sprovodiće Republički pedagoški zavod RS, koji je u tu svrhu odredio 20 osnovnih škola sa područja Banjaluke, Doboja, Bijeljine, Prijedora, Pala, Trebinja, Foče i Zvornika.

- Vrednovanjem će biti obuhvaćeno oko 2.180 učenika devetih razreda, a cilj nam je da utvrdimo nivo znanja iz srpskog jezika i matematike kojima su učenici ovladali na kraju osnovne škole - istakli su u Republičkom pedagoškom zavodu.

Naglasili su da su pripremili kataloge ispitnih zadataka za matematiku i srpski u kojima je preciziran program vrednovanja postignuća, opisani tipovi zadataka i dati primjeri.

- Katalozi su dostavljeni elektronskim putem školama iz uzorka, kako bi se nastavnici i učenici bliže upoznali sa zadacima i programom eksternog vrednovanja - kazali su u ovom zavodu.

Da li će u idućim godinama rezultati ostvareni na eksternom vrednovanju imati uticaj na upis u srednju školu u Zavodu nisu mogli da kažu, istakavši, da nema potrebe da se “prognoziraju” rješenja.

Direktor banjalučke Osnovne škole “Ivo Andrić” Željka Opačić, čija je škola jedna od četiri iz Banjaluke koja učestvuje u ovom eksternom vrednovanju postignuća učenika na kraju osnovnog obrazovanja, istakla je da su maturanti te škole već upoznati sa testiranjem, kao i njihovi roditelji, koji se slažu sa provjerom znanja.

- Đaci na vratima škole imaju linkove gdje mogu da preuzmu zadatke koji će biti na testovima - naglasila je Opačićeva i dodala da smatra da je neophodno uvesti obaveznu provjeru znanja učenika na kraju osnovnog obrazovanja.

I OŠ “Borisav Stanković” u Banjaluci uključena je u  testiranje, a njen direktor Rade Krecelj kaže da je sve spremno, te da su o planiranim testovima upoznati i roditelji učenika.

- Testovi sadrže najznačajnije oblasti iz srpskog jezika i matematike od šestog do devetog razreda. Đaci neće biti ocjenjivani, ali bi trebali da se potrude i pokažu svoje znanje - istakao je Krecelj i dodao da se sve zbirke sa zadacima koje su dobili od Pedagoškog zavoda nalaze na sajtu škole, kako bi đaci mogli da se pripreme.

I on smatra da bi bilo potrebno uvesti obavezujuće provjere znanja učenika prilikom upisa u srednje škole, kako bi se adekvatnije procijenilo sa kakvim znanjem osnovci izlaze iz škole.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola RS Predrag Damjanović kaže da bi se iduće godine trebalo uvesti  završno testiranje osnovaca pri upisu u srednje škole.

Mjera znanja

Polaganje prijemnog ispita prilikom upisa u srednje škole u RS je ukinuto još u školskoj 2001/2002. godini.

Stručnjaci smatraju da bi uvođenje testiranje znanja učenika na kraju osnovne škole iskristalisao ko koliko znanja posjeduje, i ko su najbolji učenici za gimnaziju ili neke druge škole, što sada nije slučaj, jer se u pojedinim školama “štancaju” odlikaši.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana