На поправном три пута више возача

Анита Јанковић-Речевић
На поправном три пута више возача

Бањалука - Да возачи све више игноришу саобраћајне прописе ризикујући своје и туђе животе свједоче подаци Полицијске управе Бањалука, према којима је на подручју које покривају за 11 мјесеци ове године на поновно предавање о саобраћајним прописима послато 217 власника возачких дозвола, што је скоро три пута више него лани.

Портпарол Полицијске управе Бањалука Марија Маркановић истиче да је у посљедње вријеме повећан број возача којима је због почињених прекршаја одређено седам и више казнених бодова у току године. 

- За једанаест мјесеци ове године евидентирано је 217 возача са седам или више казнених бодова, од чега се њих 43 одазвало позиву и одслушало предавања о посљедицама које произлазе из непоштовања или непознавања саобраћајних прописа. Лани је било 80 возача са седам и више казнених бодова, од којих се њих 30 одазвало позиву и одслушало предавања - рекла је Маркановићева.

Она је појаснила да према Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ сваки возач који у року од године због почињених прекршаја заради најмање седам казнених бодова мора поново слушати предавања о посљедицама које произлазе из непоштовања или непознавања саобраћајних прописа.

- Возачима који у року од године добију десет казнених бодова одузима се возачка дозвола на мјесец, а они се упућују на провјеру познавања саобраћајних прописа, док се онима којима у року од двије године поново буде одређено најмање десет казнених бодова возачка одузима на два мјесеца - појаснила је Маркановићева.

Према њеним ријечима, возачка дозвола се привремено одузима и оним возачима који се не одазову на предавања.

- Надлежни орган задржава дозволу све док кажњени возач не донесе потврду о одслушаном предавању - рекла је Маркановићева.

Према подацима бањалучке полиције, ове године је због зарађена четири казнена бода пет “младих” возача враћено на поновно полагање возачког испита. 

- Возачу који први пут стекне право управљања моторним возилом категорије Б и у току двије године од дана стицања дозволе сакупи четири казнена бода одузима се и поништава возачка дозвола, а он губи право на управљање моторним возилом - рекла је Маркановићева и додала да у 2017. години није било таквих случајева.

Из полиције су апеловали на грађане да се придржавају саобраћајних прописа како би заштитили себе, али и друге учеснике у саобраћају, те избјегли додатне трошкове који настају усљед почињеног прекршаја.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић истакао је да накнада за додатно слушање предавања кошта око 600 марака.

- Вјерујем да је та сума и поновно враћање у клупе више него довољан разлог да се возачи опамете - рекао је Јаћимовић и изразио наду да ће све мање возача игнорисати прописе и тако избјећи обавезу да поново уче правила понашања у саобраћају.

Црвени картон за 13.892 пијана возача

У Републици Српској је за 11 мјесеци ове године из саобраћаја искључено 17.890 возача, од којих 13.892 оних који су возили под утицајем алкохола, речено је у петак поводом почетка превентивне кампање “Нити једна чаша прије вожње!”, која ће трајати до 31. јануара.

Ову кампању, чији су циљеви смањење броја оних који возе под утицајем алкохола и повећање безбједности саобраћаја, реализују Министарство саобраћаја и веза Српске, Министарство унутрашњих послова (МУП) и Републичка Агенција за безбједност саобраћаја. Организатори су и Ауто-мото савез, Институт за јавно здравство, Инспекторат, јединице локалне управе и компанија “Молсон корс” као стратешки партнер.

*Број возача са седам и више бодова

 

2017. година       - 80

11 мјесеци 2018. - 217

 

*Број возача који су поново слушали предавање

 

2017. година  - 30

11 мјесеци 2018. - 43

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана