Na pomolu kraj bivšeg giganta Trudbenik - FPA

Željka Kokot
Na pomolu kraj bivšeg giganta Trudbenik - FPA

Doboj - Dugogodišnje poslovanje sa gubitkom gurnulo je fabriku pneumatskih alata "Trudbenik - FPA" iz Doboja u potpunu nesolventnost i nelikvidnost pa će ona neminovno otići u stečaj.

Okružni privredni sud u Doboju je 9. septembra pokrenuo predstečajni postupak u "Trudbeniku - FPA", a za privremenog upravnika imenovan je Lazo Đurđević. Nakon uvida u prihode i rashode, Đurđević je utvrdio da obavljanje proizvodnog procesa šteti stečajnoj masi firme i naredio privremeni prekid proizvodnje. Na izvještajnom ročištu, održanom 14. oktobra, Đurđević je stečajnom sudiji predočio da je "Trudbenik - FPA" posljednje tri godine poslovao negativno i da je akumulirani gubitak u poslovanju na dan otvaranja predstečajnog postupka dostigao 1,85 miliona KM.

Nekadašnji dobojski gigant je u 2013. godini ostvario gubitak od 200.936 KM, a u 2014. je uknjižen minus od 177.056 KM. Negativno poslovanje je nastavljeno i lani, kada je firma uknjižila neto gubitak od 156.045 KM, a ništa bolja nije bila situacija ni u ovoj godini, u kojoj je firma već ostvarila minus od 90.984 KM.

Đurđević je u izvještaju naveo da je pokrivenost rashoda prihodima u 2013. godini iznosila 57 odsto, u 2014. je bila 56 odsto, a u prošloj i ovoj godini samo 60, odnosno 61 odsto. Ukupna vrijednost imovine "Trudbenika - FPA" iznosila je na dan otvaranja predstečajnog postupka 3,59 miliona KM, ali pozajmljena sredstva u njoj imaju udio od čak 73 odsto. Vrijednost vlastitih sredstava smanjena je za 30 odsto od kraja 2013. godine do dana otvaranja predstečajnog postupka, dok je vrijednost pozajmljenih sredstava u istom periodu rasla za 12,8 odsto, što jasno ukazuje na smanjenje koeficijenta likvidnosti firme.

Dodatni problemi su neriješeni imovinsko-pravni odnosi, jer je glavnina nepokretne imovine firme uknjižena na matično preduzeće "Trudbenik" pa stalna imovina firme bez spornih nekretnina iznosi svega 29.195 KM. Struktura i vrijednost obrtne imovine je takođe diskutabilna, a čine je zalihe vrijedne 1,12 miliona maraka i kratkoročna potraživanja, plasmani i gotovina u iznosu od 72.091 KM, koji se uglavnom odnose na nenaplativa potraživanja od kupaca. Vrijednost zaliha od 2013. do 9. septembra ove godine veća je 7,96 puta od prihoda, a stečajni upravnik smatra da je riječ o zalihama gotovih proizvoda koje je gotovo nemoguće unovčiti zbog upitnog kvaliteta i konkurentnosti.

- Iako je pokretna imovina sporna, dio opreme pod teretom, a dobar dio zaliha nekurentan, smatram da firma ima dovoljno slobodne pokretne imovine, čijim bi se unovčenjem mogla obezbijediti sredstva za pokriće troškova stečajnog postupka - navedeno je u izvještaju stečajnog upravnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana