На помолу још два програма у РС: Шанса да постанете пица или коктел мајстор

nezavisne.com
На помолу још два програма у РС: Шанса да постанете пица или коктел мајстор

Бањалука - Одрасли кандидати, са завршеном најмање основном школом и уредним љекарским увјерењем, моћи ће се у Републици Српској оспособити за пица-мајсторе и коктел-мајсторе.

Како је “Независним” потврђено у Заводу за образовање одраслих РС, иницијативу за доношење ових програма упутила је Угоститељско-трговинско-туристичка школа Бањалука. У Заводу напомињу да се овакве врсте програма доносе у континуитету, а ова два су већ добила вјетар у леђа на више страна.

“Прије доношења програма врше се обавезне консултације с Удружењем послодаваца и Привредном комором РС, као и Заводом за запошљавање, чија мишљења су у конкретном случају позитивна, како у погледу потребе доношења ових програма, тако и у погледу њихове садржине”, поручују у Заводу.

На приједлог Завода за образовање одраслих РС, програме оспособљавања донијела је Драгица Ковач, министар трговине и туризма РС, а неки од планова већ су објављени у “Службеном гласнику Републике Српске”.

Засад није познато када ће ова замисао заживјети јер се чека да заинтересоване установе за образовање одраслих поднесу захтјев за извођење ових програма, а потом да се утврди да ли испуњавају услове.

“С обзиром на то да је иницијатива за доношење ових програма поднесена од стане Угоститељско-трговинско-туристичке школе Бањалука, очекујемо да се та установа обрати са захтјевом за извођење програма”, рекли су за “Независне” из Завода за образовање одраслих.

Борис Спасојевић, директор Угоститељско-трговинско-туристичке школе Бањалука, потврдио је за “Независне” да се стратегија развоја РС развија на пољопривреди и туризму.

“Све већи број угоститељских објеката и хотела треба такву радну снагу”, тврди Спасојевић, говорећи о потребама тржишта за пица-мајсторима и коктел-мајсторима.

У Удружењу радника угоститељства и туризма у Републици Српској подржавају школовање квалитетног кадра. Међутим, питање је, истичу, да ли нам требају коктел-мајстори.

“Подржавамо да се људи едукују. Пица-мајстори нам дефинитивно недостају, али нисам сигуран да се то односи и на коктел-мајсторе. Нека нам ресорно министарство да један угоститељски објекат који је регистрован као коктел-бар. Треба да школујемо конобаре и куваре”, рекао је за “Независне” Жељко Татић, предсједник Удружења радника угоститељства и туризма у Републици Српској.

Засад није познато колико ће коштати пут од полазника до пица или коктел мајстора и ко ће тај процес плаћати.

“Цијену обуке дефинишу организатори образовања након добијања одобрења, а трошкове оспособљавања могу сносити полазници. Оспособљавање може бити финансирано и из пројектне активности или из буџета Републике Српске посредством Завода за запошљавање уколико то доводи до новог запошљавања”, појашњавају из Завода за образовање одраслих.

Оба програма трају по 126 часова, од чега 30 теоријске, а преосталих 96 практичне наставе. Наведено је у “Службеном гласнику РС” да наставу може да изводи само лице које има одговарајућу стручну спрему и звање. Током оспособљавања стално ће се пратити ниво овладаности радним компетенцијама код сваког полазника. Стечена знања ће се провјеравати испитом. Уредност при раду, вријеме које је кандидату потребно, те квалитет обављеног посла, неки су од елемената који ће се вредновати.

“Услов за упис на програме су да полазник има најмање завршену основну школу и да посједује и љекарско увјерење о здравственим и психофизичким способностима за рад”, наведено је у “Службеном гласнику РС”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана