На “нишану” интернет преваранти

Анита Јанковић-Речевић
На “нишану” интернет преваранти

Бањалука - Са повећањем броја корисника интернета у Српској је посљедњих година дошло до раста различитих врста превара у виртуелном свијету због чега је Влада РС донијела стратешки документ како би сузбила сајбер криминал.

Циљ нацрта стратегије за борбу против сајбер криминалитета од 2019. до 2023. године, који је усвојен на јучерашњој сједници Владе РС, јесте да се не дозволи да Српска постане погодно мјесто за сајбер криминалце, те јача превенција и одговори на изазове који носи криминал на интернету.

- Стратешким приступом и уз сарадњу са унутрашњим и међународним субјектима унаприједићемо властите капацитете за ефикасну борбу против сајбер криминала - саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе РС.

У Министарству унутрашњих послова РС потврдили су за “Глас Српске” да је масовнија употреба интернета у Српској довела до раста броја превара у виртуелном свијету, те да се махом ради о кривичним дјелима као што су изнуде, уцјене и преваре. Додају да су сајбер криминалци најчешће склони популарним компјутерским преварама које се огледају у уносу нетачних податка у електоронске базе с циљем незаконитог стицања новца.

- Најчешће технике напада су пресретање и мејл преписки правних лица из РС и њихових пословних партнера из иностранства, након чега нападачи измијене податке приматеља новчане трансакције. Обично је у питању једно слово у мејл адреси и тада жртва новац уплаћује на рачун нападача, који је углавном отворен путем интернета у земљама ЕУ - рекли су у МУП-у.

Додали су да је честа и такозвана “Милитарџ сцам” превара гдје нападачи користећи се туђим сликама, видео-снимцима и лажним профилима на “Фејсбуку” и “Инстаграму” бирају жене са којима ступе у романтичну преписку након чега од њих траже новац.

- Нападачи се представљају као високи политички или војни званичници из иностранства, обично удовци и самохрани родитељи, који имају намјеру да напусте службу и купе некретнину у БиХ. Због проблема око трансфера или преноса веће количине новца преко границе, преваранти траже помоћ и жртве им уплате знатне новчане износе - појаснили су у МУП-у Српске.

Навели су да су честе и преваре у вези са лажним дојавама спортских мечева које се углавном дешавају на “Фејсбуку” и “Инстаграму” гдје нападачи путем лажних профила нуде информације о наводно тачним резултатима утакмица доводећи грађане у заблуду, те тражећи од њих да им уплате новац као накнаду за добијене информацију.

У МУП-у истичу да се у виртулном свијету грађани варају и путем лажних наградних игара гдје организатори од учесника траже фотографије и личне податке које касније користе незаконито, док у онлајн куповини наручени производ често не одговара оном који се нуди, а дешава се и да роба уопште не стигне на адресу купца.

- Апелујемо на грађане да користе провјерене платформе за онлајн куповину, да пазе гдје остављају личне податке и бројеве банковних картица, те да користе лиценциране антивирусне програме и софтвере - рекли су у МУП-у.

Субвенције

Влада РС одобрила је јуче 512.155 КМ за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и осигурање од незапослености за 788 радника из 23 предузећа. Дата је и сагласност на План утрошка средстава Министарству саобраћаја и веза РС за период од 1. априла до 30. јуна према којем су за “Жељезнице РС” планиране субвенције од 6,25 милиона КМ, а за “Поште Српске” 250.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана