Na mopedima i biciklima stižu u sve krajeve RS

Anita Janković
Na mopedima i biciklima stižu u sve krajeve RS

Banjaluka - Defileom poštanskih radnika i predstavljanjem vozila i opreme u petak su "Pošte Srpske" u svim sjedištima radnih jedinica obilježile Svjetski dan pošte.

Vozila, mopedi i bicikli prepoznatljive žute boje preplavili su ulice. Prevozeći pošiljke njihova vozila i radnici dnevno prelaze više od 22.000 kilometara. Poštari stižu i do najudaljenijih, zabačenih krajeva RS, od Novog Grada do Trebinja. Poštar Saša Marčetić iz Banjaluke već šest godina raznosi pisma, penzije, čestitke bez obzira na vremenske prilike. Kad bi se opet rodio i birao zanimanje, kaže da bi bio poštar.

- Volim ovaj posao jer je dinamičan i zanimljiv. Upoznajem brojne ljude po terenu. Penzioneri mi se obraduju kad nosim penziju više nego ikome. Jedino me psi ne vole, ali izlazim nekako na kraj s njima - govori kroz šalu Marčetić.

Direktor "Pošta Srpske" Jasminka Krivokuća čestitala je radnicama Svjetski dan pošte i istakla da njihovo preduzeće nakon dugog niza godina posluje pozitivno.

- Pošte su danas profitabilne iako nam budžetske institucije duguju oko šest miliona maraka. U prvih šest mjeseci ove godine smo poslovali u plusu i nadamo se da će tako ostati do kraja 2015. godine - kazala je Krivokuća.  

Ona je istakla da "Pošte Srpske" idu u korak sa novim tehnologijama, što dokazuju novom uslugom koju pružaju u saradnji sa poštama Srbije i Crne Gore.

- Naši građani od sada imaju mogućnost da šalju novac uz pomoć post net uputnica koje predstavljaju najbrži i najjeftiniji način slanja. Novac će biti uručen primaocu u Srbiji ili Crnoj Gori u roku od 30 minuta - rekla je Krivokuća.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić na svečanom obilježavanju Svjetskog dana pošte je rekao da su "Pošte Srpske" opravdale svoje postojanje te da su tokom poplava, kada su sve komunikacije zakazale, pokazale svoj značaj jer su njihovi radnici stizali do najugroženijih krajeva.

- Pošte su jako preduzeće koje posluje samostalno, profitabilno i ostaće u vlasništvu RS. Iako posluju u otežanim uslovima, prostora za bolji rad uvijek ima - kategoričan je ministar Trninić.

Osim u Banjaluci, svečani defile bio je organizovan i u Prijedoru, Doboju, Brčkom, Bijeljini, Zvorniku, Sokocu, Foči i Trebinju.

Dan pošte

Svjetski dan pošte obilježava se širom svijeta povodom osnivanja Svjetskog poštanskog saveza, koji je jedna od najstarijih međunarodnih organizacija.

Predstavnici 22 države Evrope, Amerike i Afrike 9. oktobra 1874. godine u Švajcarskoj su potpisali Bernski ugovor, kojim je ustanovljena prva zajednička konvencija o međunarodnom poštanskom saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana