На мамографију послије четрдесете

М. Л.
На мамографију послије четрдесете

Бањалука - Број обољелих од карцинома дојке у РС константно расте, а око 570 жена годишње открије да има ову опаку болест.

Истакла је ово јуче начелница Клинике за онкологију Универзитетског клиничког центра РС Зденка Гојковић, нагласивши да од карцинома дојке не оболијевају само жене, те да на 100 обољелих жена оболи и један мушкарац.

- Редовним мамографским прегледима могуће је открити и најмање промјене на дојци. Код рано успостављене дијагнозе лијечење у 95 одсто случајева има добру прогнозу - истакла је Гојковићева и додала да обољели у Српској прије хируршког захвата примају хемо или биолошке терапије, те да је процес лијечења значајно напредовао протеклих година.

Од ове болести у Српској је лани лијечено 3.305 обољелих, а оперисано 402.

- Жене које никад нису отишле на неки преглед дојке треба то да учине. За жене старије од 40 година, златни стандард је мамографија, док се код млађих ради ултразвук дојке - рекао је начелник Центра за дојку Александар Гузијан.

Начелник клинике за пластично-реконструктивну хирургију Никола Барош је истакао да се реконструкција дојке успјешно ради на УКЦ РС од 2003. године када је урађен први захват, те да Фонд здравственог осигурања покрива све трошкове лијечења ових пацијената.

Предсједница Савеза жена обољелих од рака дојке "Искра" Азра Икаловић је казала да је најбитније да се што прије на наше просторе уведе програм за рано откривање рака дојке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана