На лијечењу гама ножем било пет пацијената из РС

М. Л.
На лијечењу гама ножем било пет пацијената из РС

Бањалука - У Националном гама центру Србије од почетка године лијечено је пет пацијената из Српске обољелих од малигних болести са метастазама на мозгу.

Трошкове лијечења, који износе 3.000 евра, у потпуности покрива Фонд здравственог осигурања РС.

- На ову процедуру упућују се углавном пацијенти са тумором и метастазама на мјестима у мозгу до којих је немогуће безбједно доћи на други начин изузев гама ножем. Ријеч је о безболној методи лијечења гама зрацима који се прецизно, без отварања лобање, усмјеравају ка тумору или другој промјени на мозгу и не оштећују околно, здраво ткиво - појашњавају у Фонду здравственог осигурања.

Додају да је ово једна од најсавременијих метода лијечења која је и ранијих година била доступна осигураницима из Српске, али у Турској, јер се није могла радити ни у Србији.

Подсјећају да је од прије двије године осигураницима Фонда здравственог осигурања омогућено лијечење у Националном гама центру Србије.

- Упућивање на лијечење у Национални гама центар се врши по редовној процедури упућивања на лијечења изван РС. Неопходно је да наша здравствена установа предложи лијечење овом методом, а лијечење одобрава комисија Фонда која свакодневно разматра захтјеве за лијечење изван РС - истакли су у Фонду здравственог осигурања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана