Na liječenje izvan Srpske otišlo 2.919 pacijenata

nezavisne.com
Na liječenje izvan Srpske otišlo 2.919 pacijenata

Banjaluka - Na liječenje izvan RS za pet mjeseci ove godine u ustanove s kojima Fond zdravstvenog osiguranja RS ima potpisan ugovor upućeno je 2.919 odraslih i maloljetnih osiguranika, potvrđeno je iz ove institucije.

To je, kako kažu, 12 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

“Trošak za liječenje naših osiguranika izvan RS za pet mjeseci iznosi oko 7,6 miliona KM i manji je za četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine, a sve zahvaljujući ulaganju u opremu i edukaciju domaćih kadrova”, istakli su za “Nezavisne” u Fondu i dodali da je u odnosu na prije desetak godina upućivanje na liječenje izvan RS smanjeno za čak 70 odsto.

Istakli su da Fond ima potpisane ugovore sa 29 ustanova izvan RS u koje se na liječenje upućuju njihovi osiguranici, a u tim ustanovama Fond finansira troškove u cijelosti, izuzev participacije, koju plaćaju osiguranici koji nisu oslobođeni plaćanja ove obaveze.

“Osiguranici se uglavnom upućuju na liječenje u Srbiju i FBiH, a kompletan spisak ustanova s kojima Fond ima ugovor je dostupan na našem sajtu”, kažu u Fondu.

Kako navode, osim na liječenje izvan RS u navedenim ustanovama, Fond je za pet mjeseci ove godine odobrio i 43 druga zahtjeva za liječenje u inostranstvu i finansirao dio troškova.

“Za ove namjene Fond je odobrio oko 398.000 KM, a riječ je o liječenju u Rusiji, Italiji, Njemačkoj i Austriji”, kažu u Fondu.

Osiguranik može ostvariti pravo na liječenje u inostranstvu o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja djelimično, a u izuzetnim slučajevima i u cijelosti.

“Osiguranici se na liječenje u zdravstvene ustanove s kojima Fond nema potpisan ugovor upućuju ako su iscrpljene sve mogućnosti liječenja u RS i izvan u ustanovama s kojima Fond ima potpisan ugovor, da je liječenje koje je preporučeno naučno dokazano i prihvaćeno u praksi i da su troškovi liječenja finansijski prihvatljivi”, pojašnjavaju u Fondu i dodaju da u ovim slučajevima finansiraju do 30 odsto troškova.

Na liječenje u inostranstvo, kako ističu, osiguranici se najčešće upućuju zbog operacija na srcu, transplantacija, poremećaja u razvoju te različitih urođenih anomalija.

Navode da u Srbiju pacijenti najčešće idu zbog kardiohirurgije, karcinoma, leukemije i neuroloških oboljenja, a sve je veći broj onih koji odlaze i zbog kongenitalnih anomalija i genetskih ispitivanja.

Kada je riječ o FBiH, naglašavaju u Fondu, osiguranike tamo upućuju zbog srčanih oboljenja, ali i npr. pacijente iz Istočnog Sarajeva, zbog blizine, kada je riječ o hitnoćama.

“U ovoj godini je planirano uvođenje četrdesetak novih zdravstvenih usluga, zbog kojih su osiguranici ranije upućivani na liječenje izvan RS. Uvođenje novih usluga proteklih godina je uticalo na to da se smanji broj lica kojima je potrebno liječenje van granica RS”, navode u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana