На лијечење изван Српске отишло 2.919 пацијената

nezavisne.com
На лијечење изван Српске отишло 2.919 пацијената

Бањалука - На лијечење изван РС за пет мјесеци ове године у установе с којима Фонд здравственог осигурања РС има потписан уговор упућено је 2.919 одраслих и малољетних осигураника, потврђено је из ове институције.

То је, како кажу, 12 одсто мање него у истом периоду прошле године.

“Трошак за лијечење наших осигураника изван РС за пет мјесеци износи око 7,6 милиона КМ и мањи је за четири одсто у односу на исти период прошле године, а све захваљујући улагању у опрему и едукацију домаћих кадрова”, истакли су за “Независне” у Фонду и додали да је у односу на прије десетак година упућивање на лијечење изван РС смањено за чак 70 одсто.

Истакли су да Фонд има потписане уговоре са 29 установа изван РС у које се на лијечење упућују њихови осигураници, а у тим установама Фонд финансира трошкове у цијелости, изузев партиципације, коју плаћају осигураници који нису ослобођени плаћања ове обавезе.

“Осигураници се углавном упућују на лијечење у Србију и ФБиХ, а комплетан списак установа с којима Фонд има уговор је доступан на нашем сајту”, кажу у Фонду.

Како наводе, осим на лијечење изван РС у наведеним установама, Фонд је за пет мјесеци ове године одобрио и 43 друга захтјева за лијечење у иностранству и финансирао дио трошкова.

“За ове намјене Фонд је одобрио око 398.000 КМ, а ријеч је о лијечењу у Русији, Италији, Њемачкој и Аустрији”, кажу у Фонду.

Осигураник може остварити право на лијечење у иностранству о трошку обавезног здравственог осигурања дјелимично, а у изузетним случајевима и у цијелости.

“Осигураници се на лијечење у здравствене установе с којима Фонд нема потписан уговор упућују ако су исцрпљене све могућности лијечења у РС и изван у установама с којима Фонд има потписан уговор, да је лијечење које је препоручено научно доказано и прихваћено у пракси и да су трошкови лијечења финансијски прихватљиви”, појашњавају у Фонду и додају да у овим случајевима финансирају до 30 одсто трошкова.

На лијечење у иностранство, како истичу, осигураници се најчешће упућују због операција на срцу, трансплантација, поремећаја у развоју те различитих урођених аномалија.

Наводе да у Србију пацијенти најчешће иду због кардиохирургије, карцинома, леукемије и неуролошких обољења, а све је већи број оних који одлазе и због конгениталних аномалија и генетских испитивања.

Када је ријеч о ФБиХ, наглашавају у Фонду, осигуранике тамо упућују због срчаних обољења, али и нпр. пацијенте из Источног Сарајева, због близине, када је ријеч о хитноћама.

“У овој години је планирано увођење четрдесетак нових здравствених услуга, због којих су осигураници раније упућивани на лијечење изван РС. Увођење нових услуга протеклих година је утицало на то да се смањи број лица којима је потребно лијечење ван граница РС”, наводе у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана