На јесен ђаци уче из 23 нова уџбеника

Драгана Орловић
На јесен ђаци уче из 23 нова уџбеника

Бањалука - Основце у Српској на јесен очекује 15 нових уџбеника, гимназијалце седам, а један ученике четвртих разреда пољопривредних школа, који ће из ове књиге стицати нова сазнања о пчеларству.

Из Завода за уџбенике и наставна средства РС истичу да је у току штампање уџбеника који ће у идућем периоду бити доступни у књижарама. Наглашавају да је циљ имати добре уџбенике, усклађене са наставним планом и програмом.

Нови уџбеници посебно ће обрадовати ђаке средњих стручних школа, који годинама кубуре са неадекватним књигама. Презентације, фотокопиране лекције, као и истраживање на интернет сајтовима само су неки од начина на које се у овим школама довијају да би имали квалитетну наставу. Проблем је одавно познат. На сваки расписани конкурс за израду нових уџбеника за те школе аплицира веома мали број аутора.

То потврђује и чињеница да је почетком ове године, према плану Министарства просвјете и културе РС, било потребно израдити 90 савремених уџбеника. Међутим, ђацима ће стићи тек један нови уџбеник, и то из пчеларства.

- Пољопривредни техничари у оквиру редовних предмета уче о пчеларству, али имају и изборни предмет пчеларства, тако да ће им ова литература много значити - рекао је директор бањалучке Пољопривредне школе Еди Ханеш.

Он каже да у овој школи имају много проблема, јер им недостају уџбеници за смјерове ветеринарство и сточарство па их морају узимати из Србије.

- Нико се не јавља на конкурсе за израду нових уџбеника, јер је то слабо плаћен посао, због чега су ђаци и наставници стручних школа приморани да се сналазе - казао је Ханеш.

И у Заводу за уџбенике кажу да је мање интересовање аутора за писање уџбеника за средње школе због мањег броја ђака и тиража, а самим тим су мањи и ауторски хонорари.

- Професори у средњим школама нису довољно информисани о могућностима писања и објављивања рукописа. Овим путем их све позивамо да пишу уџбенике и да се пријаве на конкурсе - поручили су из Завода.

Цијене

Цијене уџбеника за ову годину, како наглашавају у Заводу за уџбенике и наставна средства РС, остају непромијењене. Тако комплет за треће разреде основних школа кошта 90 марака, за четврти је 97,5, пети 88, шести 135, седми 128,5, осми 156,5, а девети разред 145,5 КМ.

- Цијене ових комплета дате су без уџбеника другог страног језика, који се изучава од шестог разреда - кажу у Заводу.

Нови уџбеници

За основце 15 нових уџбеника

Други разред:

- Природа и друштво,

- Радна свеска за природу и друштво,

- Ликовна култура.

Трећи разред:

- Читанка,

- Српски језик и језичка култура,

- Природа и друштво и

- Радна свеска за природу и друштво

Четврти разред:

- Читанка,

- Српски језик и језичка култура,

- Природа и друштво,

- Радна свеска за природу и друштво.

 Пети разред:

- Читанка,

- Српски језик и језичка култура,

- Познавање друштва.

- Шести разред:

- Читанка

За гимназијалце седам нових уџбеника

- Биологија за први разред

- Физика за први разред друштвено-језичког смјера,

- Физика за други разред друштвено-језичког смјера,

- Рачунарство и информатика за други разред

- Историја за трећи разред

- Биологија за четврти разред општег и природно-математичког смјера

- Комуникација у савременом друштву за четврти разред рачунарског смјера

За средње стручне и техничке школе један нови уџбеник

- Пчеларство за четврти разред пољопривредне школе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана