На црном тржишту и ињекције против тромбозе

nezavisne.com
На црном тржишту и ињекције против тромбозе

Бањалука - Лијекови који се могу добити само на љекарски рецепт или се користе у болничком и амбулантном лијечењу преплавили су црно тржиште, па тако на интернет страницама за оглашавање могу се наћи чак и ињекције против тромбозе и лијекови за малигна обољења.

"Продајем ињекције Clexane од 0,2 мл, 0,4 мл, 0,6 мл и 0,8 мл. Ињекције су у оригиналном фабричком/стерилном паковању", само је један у низу огласа.

Осим лијекова који се могу добити само на рецепт на интернету се могу наћи лијекови који нису доступни у апотекама. Проблем је што су инспекцији свезане руке, не могу их контролисати, а потрошачи у потреби да се изборе против болести посежу за овом врстом набавке медикамената.

У Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ казали су да је апотека једино мјесто за куповину лијекова које је легално и за које одговара систем здравствене заштите у БиХ.

"Најопаснији лијекови који се могу наћи на црном тржишту су најчешће 'лифестyле' и скупе терапијске опције за третман малигних обољења", истакли су у Агенцији.

Сумњиви препарати за мршављење, као и витамини за труднице и дојиље, који су, како кажу стручњаци, такође  врло опасни по здравље људи који их купују на црном тржишту, заузимају највећи удио на интернет страницама за ову врсту продаје.

У Републичкој управи за инспекцијске послове казали су да је продаја лијекова путем интернета глобални проблем који доживљава све већу експанзију захваљујући развоју информационих технологија.

"С обзиром на то да здравствена инспекција нема могућности да врши контролу виртуелног простора, уколико је ријеч о нелегалној продаји, примарну улогу у спречавању исте имају царински органи који контролишу пошиљке приликом доставе у земљу",  истакли су у Управи.

Према њиховим ријечима, честе су информације Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ о одузетим пошиљкама лијекова.

У Управи су апеловали на пацијенте да у циљу заштите властитог здравља лијекове купују у регистрованим апотекама, уз консултацију са љекарима и магистрима фармације.

"Лијекови које купци наручују путем интернета су упитног квалитета, могу пацијентима проузроковати много више штете него користи, те довести до озбиљног оштећења здравља", упозорили су у Управи.

Додали су да у случају оштећења здравља потрошачи немају нити један материјални доказ да је куповина изведена управо од тог лица.

Вања П. из Приједора казала је да је њена другарица на интернету купила антибиотике против упале грла.

"Била сам згрожена када ми је рекла да је антибиотике са интернета дала свом сину", казала је Вања

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана