Na času programiraju aplikacije i robote

Anita Janković-Rečević
Na času programiraju aplikacije i robote

Banjaluka - Digitalna pismenost je ključna vještina u gotovo svim sferama poslovanja, a kako bi đaci iz Srpske stekli više znanja o savremenim tehnologijama u naredne tri godine u svim osnovnim školama biće realizovan projekat “Škole za 21. vijek” zahvaljujući kojem će učenici u najranijem uzrastu dobiti priliku da na zabavan i inovativan način programiraju aplikacije i robote.

Realizacija ovog projekta koji će se sprovoditi u pet ciklusa, počevši od septembra, omogućena je zahvaljujući Memorandumu o razumijevanju koji su juče u Banjaluci potpisale ministarke prosvjete i kulture RS Natalija Trivić i direktorica Britanskog savjeta u BiH Larisa Halilović.

Trivićeva je istakla da će svaka škola dobiti određeni broj mikrobit uređaja - džepnih računara uz pomoć kojih će djeca moći programirati i rješavati svakodnevne probleme u nastavi. Navela je da je osnovni cilj ovog programa da djeca steknu nove vještine u promišljanju kako bi kasnije mogli razvijati znanje.

- Prošle godine smo proveli pilot-fazu projekata u 15 osnovnih škola u kojima je obučeno oko 150 nastavnika informatike, matematike, fizike, što se pokazalo kao efikasno jer su đaci pokazali veliko interesovanje i zavidne informatičke sposobnosti - dodala je Trivićeva. 

Halilovićeva je pojasnila da se projekat realizuje u šest zemalja zapadnog Balkana i da ga sa deset miliona funti finansira Vlada Velike Britanije.

- Đaci će dobiti priliku da steknu i u praksi koriste ključne vještine potrebne za dalje školovanje i rad u digitalnom dobu - navela je ona.

Zahvaljujući pilot-fazi projekta učenici OŠ “Aleksa Šantić” iz Ugljevika osmislili su “pametnu kuću” koja im je donijela pobjedu na državnom, ali i regionalnom takmičenju iz kodiranja.

- Kao pobjednici zapadnog Balkana naši učenici će u januaru iduće godine na nekoliko dana otići u London kako bi predstavili “pametnu kuću” kojom se upravlja uz pomoć senzora koje pokreće mobilna aplikacija, a koja vlasnike upozorava da su, na primjer, ostavili uključen gas. Taj sjajni projekat naši učenici su realizovali zahvaljujući tim računarima - rekao je direktor ove škole Sretan Lukić i dodao da je uspjeh njihovih đaka probudio veliko interesovanje šire društvene zajednice.

OŠ “Mladen Stojanović” iz Laktaša, lani je u sklopu pilot-faze, dobila desetak mikrobit uređaja.

- Učenici su veoma zainteresovani za sve što digitalno doba nosi - istakao je direktor ove škole Zoran Smiljanić.

Digitalne učionice

Natalija Trivić je istakla da je ovo početak razvoja novog pravca u procesu razvoja obrazovanja u Srpskoj.

- Ove godine radićemo na opremanju 500 digitalnih učionica, te  opremanju područnih škola informatičkom opremom, kao i srednjih - naglasila je Trivićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana