На боловању мјесечно 14.400 радника

Милијана Латиновић
На боловању мјесечно 14.400 радника

Бањалука - Сваког мјесеца у првој половини ове године на боловању је било 14.400 запослених, што је за око 2.000 више него у истом периоду лани.

У Фонду здравственог осигурања РС истичу да је на боловању дужем од 30 дана ове године у просјеку било 4.489 запослених, што је за скоро 600 више у поређењу са истим периодом лани.

Трошак за боловања дужа од мјесец, која иду на терет Фонда здравства, у првој половини године износио је око 5,6 милиона марака.

- Најчешћи разлози због којих радници одсуствују са посла су, као и ранијих година, повреде и тровања, болести мишићно-коштаног система, тумори, проблеми у трудноћи, те болести система крвотока - навели су у Фонду здравства и додали да наведене групе обољења чине око 71 одсто узрока боловања.

Анализе Фонда здравства показују да је за шест мјесеци ове године са посла одсуствовало у просјеку 14.400 радника мјесечно, од чега је скоро 10.000 било на боловању до 30 дана, а преостали дуже од мјесец. Додају да је у прошлој години на боловању у просјеку мјесечно било око 12.400 радника.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да је очигледно да су људи из дана у дан болеснији, али да има и оних који боловање злоупотребљавају.

- И даље је много оних који “шверцују” боловање, у чему им нажалост помажу и поједини здравствени радници. Добијамо пријаве од појединих послодаваца да су сазнали да се њихови радници овдје воде на боловању, а у ствари раде на црно у иностранству. Ми немамо ништа против радника који су заиста болесни и с разлогом одсутни с посла, али се мора стати у крај онима који то искориштавају - рекао је Шкребић.

Додао је да послодавци морају тражити методе и начине да се злоупотребама боловања стане у крај.

- Плаћамо дупле раднике, а ови што су без разлога на боловању раде на црно, нелојална су конкуренција и наносе штету и послодавцу и држави - додао је Шкребић.

Предсједник Струковног синдиката доктора медицине РС Миодраг Фемић каже да је евидентно да су све дуже на боловању радници ниже стручне спреме.

  • Људи су све старији и болеснији, тако да раст броја радника на боловању не чуди. Суочавамо се и са све већим одливом кадра, а обим посла се не смањује. Све то за посљедицу има раст броја боловања дужих од мјесец - рекао је Фемић.

*Најчешћи узроци боловања за прво полугодиште 2018.

21 % повреде и тровања

18 % болести мишићно-коштаног система

12 % тумори

11 % проблеми у трудноћи

9 % болести система крвотока

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана