На бициклијади у Бањалуци преко 350 учесника

Срна
На бициклијади у Бањалуци преко 350 учесника

Бањалука - На бициклијади "Два су точка довољна" одржаној данас у Бањалуци поводом Свјетског дана без аутомобила учествовало је преко 350 бициклиста.

Организатори 17. бициклијаде су били ЕУ Инфо Центар, у партнерству с Центром за животну средину, а овом манифестацијом завршена је Европска седмица мобилности.

"Ова манифестација одржава се у 2.000 градова, 40 земаља, а највећа важност је за развијање свијести о мобилности, преласку из аутомобила на бицикл, пјешачење или кориштење јавног транспорта. Што мање аутомобила, што мање смога да очувамо природу и наше градове, то радимо све за нас", изјавила је за АА Александра Варнер из Канцеларије делегације Европске уније у Бањалуци.

Додала је да су органзатори презадовољни, јер их је вријеме послужило и што је много младих учествовало у бициклијади.

"Облаци су мало обесхрабрили грађане, али оно што је најбитније то је да је сваког дана све више бициклиста на улици. То је суштина и вјерујем да ће Бањалука за двије до три године бити један од позитивних примјера за цијелу регију", рекао је Тихомир Дакић из Центра за животну средину.

Према његовим ријечима, у протеклих 17. година, од како се одржавају бициклијаде у граду на Врбасу, помаци су примјећени у неколико претходних година у свијести грађана шта то значи урбана мобилност, те у ком правцу треба развијати саобраћај у градовима.

"У већини бх. градова недостаје схватање да је бицикл превозно средство будућности", рекао је Дакић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана