Na UKC-u RS izvršena operacija pacijenta sa obrnutim rasporedom unutrašnjih organa

nezavisne.com
Na UKC-u RS izvršena operacija pacijenta sa obrnutim rasporedom unutrašnjih organa

Banjaluka- Prvi put u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC) RS urađen operativni zahvat kod pacijenta sa urođenim obrnutim rasporedom unutrašnjih organa.

Naime, pacijent  Savo Milišić iz Doboja (73) uspješno je operisan u Univerzitetskom kliničkom centru RS iako je operaciju upaljene aneurizme trbušne aorte znatno otežavala činjenica da je rođen sa promjenom strana unutrašnjih organa – situs inversus.

“Sve se završilo uspješno, osjećam se dobro i sutra bi treba da idem kući”, kazao je Milišić i dodao je da nikada nije imao nikakvih zdravstvenih problema zbog takvog položaja srca i drugih organa.

Milanko Maksić, načelnik Službe za vaskularnu hirurgiju, koji je prije sedam dana operisao pacijenta a svojim timom, kaže da se ovakav položaj organa koji izgledaju kao da su u ogledalu, statistički, sreće jednom u 100.000 slučajeva, a njemu je prvi put da operiše takvog pacijenta.

“Takav slučaj sam vidio  samo jedan put ranije u Beogradu. Operacija aneurizme je, bila komplikovanija za izvesti, ali je protekla dobro i pacijent se uspješno oporavlja”, dodao je Maksić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana