Na Jahorini okončan dvodnevni skup “Mediji i terorizam”

Srna
Na Jahorini okončan dvodnevni skup “Mediji i terorizam”

Jahorina - Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton izjavio je da terorizam i nasilni ekstremizam ostaju problemi sa kojima se treba izboriti u narednim godinama, a mediji, kao najvažniji kanal za oblikovanje javnog mnjenja, u toj borbi imaju suštinsku ulogu, ali često i veliki teret.

Berton je danas na Jahorini, zatvarajući dvodnevnu konferenciju “Mediji i terorizam”, rekao da će Misija OEBS nastaviti da sarađuje sa medijima i svim drugim relevantnim institucijama kako bi se obezbijedilo da se o terorizmu izvještava na izbalansiran način i sa dovoljno pažnje koju ta tema zaslužuje.


“Na sličan način i politički establišment ima veliku odgovornost, ali prečesto nema i pozitivnu ulogu. Neki domaći lideri koriste retoriku kojom šire netoleranciju i mržnju, što često prenesu i mediji, a to samo slabi društvo i ostavlja prostor za radikalizaciju koja vodi ka terorizmu”, upozorio je šef Misije OEBS-a.

On je istakao da je prijetnja terorizma na zapadnom Balkanu jednaka kao u drugim dijelovima svijeta, pozivajući medije da budu istrajni u izbjegavanju senzacionalizma i nekorektnog izvještavanja.

Berton je rekao da Misija OEBS-a sa Savjetom za štampu BiH već radi na izradi smjernica za izvještavanje o terorizmu, te da je planirano da se sa predstavnicima medija širom BiH radi na podizanju svijesti o štetnom uticaju senzacionalističkog i netačnog izvještavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana