Mutabdžija: Neće biti tehnološkog viška u osnovnim školama

Agencije
Mutabdžija: Neće biti tehnološkog viška u osnovnim školama

Banjaluka - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija istakao je da ove godine neće biti tehnološkog viška u osnovnim školama Republike Srpske, ali će nekim nastavnicima biti smanjena norma.

"Zbog oštećenja na četiri osnovne škole u Gradišci, Banjaluci, Derventi i Prnjavoru može se dovesti u pitanje početak školske godine. Posjetićemo sve te škole i razgovarati sa predstavnicima lokalne zajednice", rekao je Mutabdžija novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa aktivima direktora osnovnih škola.

On je istakao da je ove godine u prvi razred osnovne škole upisano 9.890 učenika, a Ministarstvo je obezbijedilo besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole.

Govoreći o problemu vodosnabdijevanja u pojedinim školama, Mutabdžija je pojasnio da je upoznat sa tim problemom, kao i da su u nekim školama postavljeni bidoni sa vodom za piće.

"Lokalne zajednice moraju daleko više da učestvuju u održavanju škola, jer je situacija krajnje nezadovoljavajuća, a u nekim slučajevima i alarmantna", naglasio je Mutabdžija.

On je dodao da će Vlada Srpske naći sredstva da interventno rješavanje nekih pitanja, te će prije početka nove školske godine 2. septembra biti poznato u kojim su školama otklonjeni nedostaci, a u kojima je proces u toku.

Novoimenovani vršilac dužnosti pomoćnika ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u resornom ministarstvu Zdravko Marjanović rekao je da će raditi na razvoju i jačanju svih profesionalnih kapaciteta u školama s ciljem obezbeđivanja obrazovanja za održivi razvoj, kako bi se zadovoljile potrebe tržišta rada za kadrovima i poboljšalo znanje učenika za upis na univerzitete.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola opština Teslić, Kotor-Varoš, Čelinac i Kneževo Snježana Župljanin rekla je da nastava u ovim opštinama može nesmetano da počne 2. septembra.

Ona je dodala da je u ovim opštinama 12 radnika ima umanjene norme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana