Мутабџија: Неће бити технолошког вишка у основним школама

Aгенције
Мутабџија: Неће бити технолошког вишка у основним школама

Бањалука - Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија истакао је да ове године неће бити технолошког вишка у основним школама Републике Српске, али ће неким наставницима бити смањена норма.

"Због оштећења на четири основне школе у Градишци, Бањалуци, Дервенти и Прњавору може се довести у питање почетак школске године. Посјетићемо све те школе и разговарати са представницима локалне заједнице", рекао је Мутабџија новинарима у Бањалуци, након састанка са активима директора основних школа.

Он је истакао да је ове године у први разред основне школе уписано 9.890 ученика, а Министарство је обезбиједило бесплатне уџбенике за све ученике првог и другог разреда основне школе.

Говорећи о проблему водоснабдијевања у појединим школама, Мутабџија је појаснио да је упознат са тим проблемом, као и да су у неким школама постављени бидони са водом за пиће.

"Локалне заједнице морају далеко више да учествују у одржавању школа, јер је ситуација крајње незадовољавајућа, а у неким случајевима и алармантна", нагласио је Мутабџија.

Он је додао да ће Влада Српске наћи средства да интервентно рјешавање неких питања, те ће прије почетка нове школске године 2. септембра бити познато у којим су школама отклоњени недостаци, а у којима је процес у току.

Новоименовани вршилац дужности помоћника министра за предшколско, основно и средње образовање у ресорном министарству Здравко Марјановић рекао је да ће радити на развоју и јачању свих професионалних капацитета у школама с циљем обезбеђивања образовања за одрживи развој, како би се задовољиле потребе тржишта рада за кадровима и побољшало знање ученика за упис на универзитете.

Предсједник Актива директора основних школа општина Теслић, Котор-Варош, Челинац и Кнежево Сњежана Жупљанин рекла је да настава у овим општинама може несметано да почне 2. септембра.

Она је додала да је у овим општинама 12 радника има умањене норме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана