Mrtva trka između Mataruge i Kondića

Dragana Keleč
Mrtva trka između Mataruge i Kondića

Banjaluka - Biografije i prijedloge programa rada na konkurs za izbor rektora Univerziteta u Banjaluci dostavilo je pet kandidata, i to profesori Novak Kondić, Milan Mataruga, Vitomir Popović, Rajko Gnjato i Vaso Bojanić.

Ime novog rektora biće poznato idućeg četvrtka, kada će na sjednici Senata Univerziteta u Banjaluci svi kandidati predstaviti svoje prijedloge programa rada, a na osnovu kojih će 29 članova Senata zatim izabrati najboljeg.

Senat Univerziteta u Banjaluci konkurs za novog rektora raspisao je 28. januara, a rok za podnošenje prijava bio je deset dana od objavljivanja konkursa.

Međutim, u akademskoj zajednici već nekoliko mjeseci traje žustra borba, ali i razna lobiranja o tome ko će sjesti u rektorsku fotelju. Kondić i Mataruga su, kako saznajemo, najbliže rektorskoj funkciji i mogli bi imati najveću podršku članova Senata.

Veliku ulogu u izboru novog rektora imaće i studenti, jer je njih šest među članovima Senata.

Aktuelnom rektoru Univerziteta u Banjaluci Stanku Staniću mandat ističe u maju ove godine, a tu funkciju obavljao je u tri mandata, i to dva četvorogodišnja i jedan dvogodišnji.

Veća ulaganja u naučnoistraživački rad i kvalitetniji studijski programi samo su neki od mnogobrojnih ciljeva za koje kandidati obećavaju da će se zalagati ako budu izabrani za rektora.

- Naučnoistraživački rad je osnova djelatnosti i napredovanja svakog univerziteta i kvaliteta nastavnog procesa - navodi dekan Ekonomskog fakulteta Novak Kondić u svom programu koji je dostavio na konkurs za rektora.

Kondić ističe da je potrebno preduzeti mjere za uključivanje Univerziteta u Banjaluci u procese koji će ga svrstati u red univerziteta prema međunarodnim standardima ocjenjivanja i vrednovanja, kao i da je potrebno uspostaviti kontrolu kvaliteta na svim fakultetima.

Prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga ističe da će u nastavnom procesu i modelima realizacije nastave promovisati koncept "student u centru učenja", uz jasno postavljene i definisane ishode učenja, koji treba da budu odraz potreba društva i naše ekonomije.

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Rajko Gnjato poručuje da će se svim svojim umnim potencijalom zalagati za što bolju poziciju mjesta i uloge Univerziteta u razvoju nauke i nastave visokog obrazovanja u RS.

U borbu za poziciju rektora oštro ide i dekan Pravnog fakulteta Vitomir Popović, koji kaže da je Univerzitetu u Banjaluci potreban efikasniji rad kroz decentralizaciju u pogledu akademskih pitanja i davanje veće autonomije organizacionim jedinicama kao nosiocima nastavnog naučnoistraživačkog procesa.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Vaso Bojanić poručuje da će, ako bude izabran za rektora, nastojati obezbijediti odgovarajuće uslove za što kvalitetnije sprovođenje specifičnih dijelova studijskih programa kao što su praktični rad, terenska nastava i grupni rad studenata.

Statut

Prema Statutu Univerziteta u Banjaluci, za rektora će biti izabran kandidat koji dobije natpolovičnu većinu od ukupnog broja članova Senata, koji se izjašnjavaju tajnim glasanjem.

Da bi neko od kandidata osvojio rektorsku funkciju i u iduće četiri godine vodio najveći univerzitet Srpske moraće dobiti podršku najmanje 15 od ukupno 29 članova Senata.

Neki od ciljeva kandidata za rektora

Novak Kondić

Preispitivanje studijskih programa: Neprihvatljiva je činjenica da pojedini fakulteti organizuju studijske programe za koje nemaju kadrove, prostore ni sredstva.

Milan Mataruga

Treba podsticati da student generacije dobije nagradu, besplatno dalje usavršavanje, kao i mogućnost da se u svojstvu mladog istraživača uključi u naučnoistraživačke projekte i na kraju da najbolji od njih postanu asistenti na UNIBL.

Vitomir Popović

Efikasniji rad Univerziteta kroz decentralizaciju u pogledu akademskih pitanja i davanju veće autonomije organizacionim jedinicama kao nosiocima nastavnog naučnoistraživačkog procesa. Podmlađivanje nastavnog osoblja i moratorijum u pogledu zapošljavanja akademskog osoblja.

Rajko Gnjato

Moja stalni zadatak biće istrajan rad na poboljšanju uslova studiranja i života studenata te na poboljšanju uslova života i rada svih zaposlenih na Univerzitetu.

Vaso Bojanić

Obezbijediti direktnu komunikaciju studenata i nastavnika u svim fazama sprovođenja nastave. Razvijati sportske kapacitete i aktivnosti studenata. Unaprijediti i promovisati međunarodnu saradnju i istraživanje sa međunarodnim karakterom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana