Мртва трка између Матаруге и Кондића

Драгана Келеч
Мртва трка између Матаруге и Кондића

Бањалука - Биографије и приједлоге програма рада на конкурс за избор ректора Универзитета у Бањалуци доставило је пет кандидата, и то професори Новак Кондић, Милан Матаруга, Витомир Поповић, Рајко Гњато и Васо Бојанић.

Име новог ректора биће познато идућег четвртка, када ће на сједници Сената Универзитета у Бањалуци сви кандидати представити своје приједлоге програма рада, а на основу којих ће 29 чланова Сената затим изабрати најбољег.

Сенат Универзитета у Бањалуци конкурс за новог ректора расписао је 28. јануара, а рок за подношење пријава био је десет дана од објављивања конкурса.

Међутим, у академској заједници већ неколико мјесеци траје жустра борба, али и разна лобирања о томе ко ће сјести у ректорску фотељу. Кондић и Матаруга су, како сазнајемо, најближе ректорској функцији и могли би имати највећу подршку чланова Сената.

Велику улогу у избору новог ректора имаће и студенти, јер је њих шест међу члановима Сената.

Актуелном ректору Универзитета у Бањалуци Станку Станићу мандат истиче у мају ове године, а ту функцију обављао је у три мандата, и то два четворогодишња и један двогодишњи.

Већа улагања у научноистраживачки рад и квалитетнији студијски програми само су неки од многобројних циљева за које кандидати обећавају да ће се залагати ако буду изабрани за ректора.

- Научноистраживачки рад је основа дјелатности и напредовања сваког универзитета и квалитета наставног процеса - наводи декан Економског факултета Новак Кондић у свом програму који је доставио на конкурс за ректора.

Кондић истиче да је потребно предузети мјере за укључивање Универзитета у Бањалуци у процесе који ће га сврстати у ред универзитета према међународним стандардима оцјењивања и вредновања, као и да је потребно успоставити контролу квалитета на свим факултетима.

Проректор за научноистраживачки рад Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга истиче да ће у наставном процесу и моделима реализације наставе промовисати концепт "студент у центру учења", уз јасно постављене и дефинисане исходе учења, који треба да буду одраз потреба друштва и наше економије.

Професор Природно-математичког факултета Рајко Гњато поручује да ће се свим својим умним потенцијалом залагати за што бољу позицију мјеста и улоге Универзитета у развоју науке и наставе високог образовања у РС.

У борбу за позицију ректора оштро иде и декан Правног факултета Витомир Поповић, који каже да је Универзитету у Бањалуци потребан ефикаснији рад кроз децентрализацију у погледу академских питања и давање веће аутономије организационим јединицама као носиоцима наставног научноистраживачког процеса.

Професор Пољопривредног факултета Васо Бојанић поручује да ће, ако буде изабран за ректора, настојати обезбиједити одговарајуће услове за што квалитетније спровођење специфичних дијелова студијских програма као што су практични рад, теренска настава и групни рад студената.

Статут

Према Статуту Универзитета у Бањалуци, за ректора ће бити изабран кандидат који добије натполовичну већину од укупног броја чланова Сената, који се изјашњавају тајним гласањем.

Да би неко од кандидата освојио ректорску функцију и у идуће четири године водио највећи универзитет Српске мораће добити подршку најмање 15 од укупно 29 чланова Сената.

Неки од циљева кандидата за ректора

Новак Кондић

Преиспитивање студијских програма: Неприхватљива је чињеница да поједини факултети организују студијске програме за које немају кадрове, просторе ни средства.

Милан Матаруга

Треба подстицати да студент генерације добије награду, бесплатно даље усавршавање, као и могућност да се у својству младог истраживача укључи у научноистраживачке пројекте и на крају да најбољи од њих постану асистенти на УНИБЛ.

Витомир Поповић

Ефикаснији рад Универзитета кроз децентрализацију у погледу академских питања и давању веће аутономије организационим јединицама као носиоцима наставног научноистраживачког процеса. Подмлађивање наставног особља и мораторијум у погледу запошљавања академског особља.

Рајко Гњато

Моја стални задатак биће истрајан рад на побољшању услова студирања и живота студената те на побољшању услова живота и рада свих запослених на Универзитету.

Васо Бојанић

Обезбиједити директну комуникацију студената и наставника у свим фазама спровођења наставе. Развијати спортске капацитете и активности студената. Унаприједити и промовисати међународну сарадњу и истраживање са међународним карактером.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана