Мраз обрао воће и најавио папрене цијене

Анита Јанковић и дописници
Мраз обрао воће и најавио папрене цијене

Бањалука - Мраз и ниске температуре, који су Републику Српску погодили протеклог викенда, причинили су огромну штету у воћњацима, а према првим процјенама, губици су знатно већи него лани када су процијењени на 25 милиона марака.

Позиви за заштиту воћњака и превентивне мјере слабо су имали користи, па би воће ове године могло да буде попут "сувог злата".

Воћари кажу да не знају одакле би кренули да сабирају штету. Први воћар Српске Драгоја Дојчиновић истиче да је у ноћи између 21. и 22. априла период ниских температура на појединим подручјима трајао дуже од десет часова, а жива на термометру пала је и до петог подиока испод нуле.

- Страдало је воће на подручју Добоја, Теслића, Романије и Поткозарја гдје је уједно и највише засада воћа у Српској, док је подручје Мајевице, Шамца, Модриче и Семберије прошло без веће штете - рекао је Дојчиновић.

Додаје да је штета велика на готово свим врстама воћа. 

- Не могу са сигурношћу рећи да је штета стоодстотна, али је несагледива. Ускоро ћемо знати колики су губици, а према првим информацијама са терена, мразом је било обухваћено знатно веће подручје него лани - казао је Дојчиновић.

Према његовим ријечима, додатне губитке је причинио снијег који је падао током прошле седмице и поломио, највише, засаде малина.

Власници највећег и најсавременијег воћњака у Рогатици браћа Дарко и Данко Кнежевић кажу да су ових дана били на великим мукама како би заштитили више од 3.200 стабала разних врста јабука које су у јеку цвјетања.

- Од најаве хладних дана смо на ногама и у заштити воћњака примијенили смо метод који до сада нисмо користили. Покривали смо стабла најлоном за пластенике како бисмо их заштитили од мраза и ниских температура. Прекрили смо око 60 одсто воћњака - каже Дарко.

Његов брат Данко истиче да су им током покривања приоритет биле јабуке у доби од три до четири године, док су оне млађе у недостатку времена жртвоване.

- За неколико дана, кад прегледамо сва стабла, знаћемо шта смо урадили и колика је штета - каже Данко Кнежевић.

Априлска зима донијела је мраз и у Херцеговину, због којег су махом страдали виногради и воће.

Према ријечима шефа Одсјека за пољопривреду у Одјељењу за привреду града Требиња Раде Дрињка, највећа штета се очекује на засадима на подручју Љубомира, Зубаца, Ластве, Петровог поља и мјестимично Поповог поља.

Руководилац воћарске производње у Акционарском друштву "Попово поље" Драгиша Башић каже да је у недјељу на плантажама овог привредног друштва у Дубљанима измјерена температура од минус 1,5 степени те да већ има штете на засадима трешње и винове лозе.

Агроном у виноградима предузећа "Агрофин", које је највећи произвођач грожђа у РС, Јанко Милојевић каже да се већа оштећења на чокотима очекују у Петровом пољу.

Неочекивано ниске температуре за ово доба године и снијег уништили су воћњаке у Кнежеву, а према ријечима мјештанина Петра Стоканића, крошње шљива су попуцале под теретом сњежних падавина. За разлику од већине воћара, пољопривредни произвођачи из Угљевика овај пут су могли да одахну, јер их је заобишао талас хладноће.

Ништа од хеликоптера

Драгоја Дојчиновић је истакао да је у одбрани од мраза изостала подршка хеликоптера Оружаних снага БиХ, а ни мразоловци за одбрану воћњака, који су требали да стигну у Српску, на крају ниси набављени.

- Наручили смо мразоловце из Хрватске с роком плаћања до октобра, али нисмо успјели да се договоримо са ресорним министарством о року исплате подстицаја, па нисмо смјели улазити у ту ризичну инвестицију - каже Дојчиновић.

Из Министарства одбране БиХ рекли су да је, како би био ангажован хеликоптер, потребно да се прогласи елементарна непогода, а разбијање облака овим летјелицама кошта.

Ж. Д.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана