Мраз обрао шљиву,јабуку и крушку

Анита Јанковић
Мраз обрао шљиву,јабуку и крушку

Бањалука - Мраз и ниске температуре у Српској уништиле су и до 70 одсто засада јабуке, шљиве, крушке и трешње, а становници већ сада страхују од папрених цијена овог воћа и њихових производа јер ситуација није ништа боља ни у региону.

Најниже температуре су крајем априла захватиле подручје Поткозарја у општини Градишка, и то села Јабланицу, Турјак и Требовљане, гдје је највише засада воћа у Српској.

Уништени су засади крушке и коштуничавог воћа, али и јабуке због изузетно дугог трајања ниских температура.

Према процјенама Удружења воћара РС, а на основу обиласка воћњака, на појединим локацијама је утврђена стоодстотна штета, али је на већини засада штета од 50 до 70 одсто.

- Минимално је уништено 1.000 хектара. На подручју Градишке и Приједора шљиве неће бити ни за пекмез, а о ракији да не говорим. Крушке и трешње такође нећемо имати ове године, а много је страдала и јабука, нарочито сорта ајдаред која преовладава у нашим воћњацима - рекао је предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић и додао да је бресква, на сву срећу, остала нетакнута.

Он је истакао да је воћарство РС на издисају, те да нагомилани проблеми "ломе врат" и оним најиздржљивијим. 

- Уби нас природа, држава нема пара да нам помогне, а и љути смо на Пољопривредни институт и факултет јер нам се нико не обраћа са савјетима како да поступимо у оваквим ситуацијама. Прича о ложењу ватре је смијешна јер је  немогуће загријати веће површине - појашњава Дојчиновић.

Прецизирао је да ће воћари захтијевати помоћ ресорног министарства и тражити надокнаду од минимално 2.000 КМ по хектару, јер су махом уложили 5.000 по хектару.

- До сада је за надокнаду давано 100 КМ по хектару, а у овом случају све испод 2.000 КМ би било понижење и нас и нашег рада - нагласио је Дојчиновић.  

Штету сабира и Бране Кос из села Тукључани код Козарске Дубице који под засадима јабуке има око пет хектара.

- Под закупом имам два хектара гдје су засијане сорте ајдаред, гала и златни делишес и то ми је све уништено, стоодстотна штета. Имам још око три хектара у свом власништву и ту није уништено много, свега око три, четири дунума, остало је, хвала Богу, нетакнуто - прича Кос.

Он додаје да је судбина воћара неизвјесна.

 - Зависимо од природе, како она хоће, тако нам и буде. Ранијих година сам ложио ватру по воћњацима, али сав дим и топлота иду у небо, ништа се не шири по воћњаку, тако да је слаба вајда од те работе - појашњава Кос.

Позитиван примјер заштите воћа од мраза долази од домаћина Огњена Пејаковића из села Опсјечко код Челинца.

- Воћњак са 1.000 садница боровнице заштитио сам постављајући најлонске вреће или фолије на сваку садницу, а кад је најављен мраз, ложио сам цијелу ноћ ватру по воћњаку, који се простире на три дунума. Штета је за сада минимална и род је већ добро оформљен - каже Пејаковић. 

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде кажу да су на вријеме упозорили воћаре на мраз и савјетовали како да заштите воћњаке. Додају да је, осим подручја Градишке, страдала и приједорска регија.    

- У бањалучкој регији ниске температуре су краће трајале, а у источном дијелу РС није било знатнијег мраза, осим на високим планинским подручјима. Дошло је и до штете у малињацима због снијега, али то није забиљежено у већој мјери - рекао је портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Александар Мацановић.

Осигурање

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде од ове године поново суфинансира осигурање пољопривредне производње и то сточарске, воћарско-виноградарске, ратарске и повртарске.

- По том основу Министарство је издвојило 300.000 КМ за 2016. годину. Суфинансирамо до 50 одсто износа осигурања, а протеклих година нисмо имали великог интересовања за овај вид осигурања - рекао је Александар Мацановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана