Мождани удар погађа и млађе од 30

Милијана Латиновић
Мождани удар погађа и млађе од 30

Бањалука - Мождани удар као једно од најтежих обољења савременог човјека све чешће погађа млађу популацију, а превентивним прегледима у РС је до сада спасено на хиљаде живота.

Специјалиста неурологије, шеф Катедре за неурологију Медицинског факултета у Бањалуци и шеф Одјељења за цереброваскуларне болести Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС професор др Владо Ђајић рекао је да се мождани удар налази на првом мјесту узрочника инвалидности, а на другом мјесту по узроку смртности.

Он је казао да се ради смањења броја обољелих у РС већ пет година реализује пројекат превенције можданог удара.

- Под покровитељством предсједника РС Милорада Додика, Министарства здравља и социјалне заштите и Фонда здравственог осигурања до сада је кроз пројекат превенције ултразвучно прегледано више од 30.000 пацијената, којима су откривене патолошке промјене у крвним судовима врата и главе - рекао је Ђајић.

Истиче да је прегледаним пацијентима одређен степен сужења крвних судова и примијењен адекватан третман ради спречавања појаве можданог удара.

- Када се израчунају трошкови лијечења, рехабилитације и туђе његе обољелих од можданог удара, овим пројектом је уштеђено око 15 милиона марака и спасено на хиљаде живота - истакао је Ђајић.

Додаје да у РС од можданог удара сваке године оболи око 4.500 особа, те да је примијећена учесталост оболијевања код особа између 40 и 60 година старости.

- Захваљујући пројекту превенције и увођењу тромболитичке терапије смртност је у УКЦ-у РС смањена са 450 на 230 особа годишње, што је велики успјех - казао је Ђајић и додао да су у свакој регионалној болници обучили љекаре да раде ултразвук крвних судова врата и главе и да знају укључити тромболитичку терапију.

Он је подсјетио да је мотив за покретање пројекта превенције можданог удара у РС била чињеница да је од 13.658 умрлих током 2011. године њих 7.500 преминуло од посљедица срчаног и можданог удара.

- Ултразвучни преглед крвних судова врата и главе је, по мом мишљењу, "метода избора", која је поуздана, јефтина, мобилна, без штетних зрачења и не захтијева посебну припрему пацијента - рекао је Ђајић. 

Додаје да су вртоглавица, губитак свијести и главобоља први аларм упозорења за ултразвучно испитивање врата и главе и наглашава да пацијента који је доживио мождани удар треба што прије транспортовати у болницу како би примио електролитичку терапију која се може дати само у првих неколико часова од настанка болести.

Начелник Одјељења за неурологију у Болници "Свети врачеви" у Бијељини др Јека Лукић истиче да је на овом одјељењу од посљедица можданог удара од почетка године лијечено 212 пацијената.

- Међу обољелима има младих, а најмлађи пацијент имао је 36 година - казала је Лукићева и додала да од ове болести чешће оболијевају мушкарци него жене.  

Начелник Службе за неурологију у добојској Болници "Свети апостол Лука" др Милован Савић истиче да је од почетка године на Одјељењу неурологије лијечено 750 пацијената, од чега су 222 умрла.

- Важно је брзо препознавање симптома, а у превенцији савјетујемо адекватно лијечење фактора ризика као што су гојазност, пушење, конзумирање алкохола, лијечење шећерне болести и срчаних обољења - рекао је Савић.

У Болници у Источном Сарајеву од можданог удара је лијечено 189 пацијената, што је за осам пацијената више него у истом периоду лани.

Свјетски дан

Удружење неуролога РС, руководство и особље УКЦ-а РС поводом 29. октобра, Свјетског дана борбе против можданог удара, организују у суботу у 12 часова на Тргу Крајине у Бањалуци бесплатно мјерење крвног притиска и шећера у крви, као најчешћих фактора ризика за настанак можданог удара. С циљем едукације становништва и превентивног спречавања настанка болести доктор Владо Ђајић је објавио двије књиге о превенцији можданог удара: "Асимптоматска каротидна болест" и "Функционална анатомија, дијагностика и терапија крвних судова врата и главе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана