Мотоциклисти у БиХ ће од идуће године моћи регистровати моторе на шест мјесеци

klix.ba
Мотоциклисти у БиХ ће од идуће године моћи регистровати моторе на шест мјесеци

Мотоциклисти у Босни и Херцеговини ће од идуће године добити могућност регистровања мотоцикала на период краћи од годину дана, што је велика погодност за све оне који своје двоточкаше могу возити само у периоду када је лијепо вријеме.

Министарство саобраћаја и веза БиХ протеклих мјесец дана проводило је процес јавних консултација на Нацрт правилника о регистрацији возила који обухвата и нова правила за рок важења регистрације мотоцикала.


“Регистрација возила важи годину, а за мотоцикле, трицикле, четвероцикле, лаке мотоцикле, возила за становање или камповање, важење регистрације може бити и краће од годину дана, с тим да овај рок не може бити краћи од шест мјесеци”, наводи се у Нацрту новог правилника.

Мотоциклисти у БиХ сада плаћају регистрације за цијелу годину, иако возе моторе само неколико мјесеци годишње. Европске земље већ годинама имају праксу сезонске регистрације двоточкаша, а недавно је и у Србији измијењен Закон о сигурности саобраћаја који је власницима мотоцикала омогућио регистрацију мотора од мјесец до годину дана.

“Овај правилник, након проведеног поступка консултација и израде јединственог приједлога, предвиђен је да се примјењује од 1. јануара 2019. године”, казали су нам из Министарства саобрачаја и веза БиХ.

Трошкови регистрације, према новом правилнику, зависиће од врсте регистрације и типа мотоцикла.

У сваком случају нови правилник у великој мјери ће олакшати и поједноставити процедуре свим љубитељима двоточкаша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана