Motociklisti česti “gosti” na ortopediji

Anita Janković-Rečević
Motociklisti česti “gosti” na ortopediji

Banjaluka - Ljekari Klinike za ortopediju i traumatologiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS samo tokom juna i jula obavili su 420 operacija, a više od deset odsto njih obavljeno je radi povreda nastalih u saobraćajnim nesrećama, zbog čega apeluju na sve učesnike u saobraćaju da budu oprezniji.

Načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju Nikola Bojić istakao je da je najgore tokom ljetnih mjeseci kada je povećan broj zbrinjavanja pacijenata povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama.

- Tokom cijele godine ne prođe dan bez specifičnih povređivanja građana. Mijenja se samo uzrok. Zimi su povrede uzrokovane padovima zbog klizavog kolovoza i leda, s proljeća su radovi u polju i voćnjacima, a ljeti je zbog povećanog intenziteta saobraćaja mnogo nesreća. Posebno je izražena neopreznost motociklista, koji su često prisutni u našoj klinici - kazao je Bojić.

Prema njegovim riječima, ove godine, za razliku od prethodnih, imali su vrlo mali broj pacijenata sa povredom kičmenog stuba, odnosno vratne kičme.

- Bilo je godina kada smo sedmično imali po četiri, pet prijema zbog preloma vratne kičme, a ove sezone je to mnogo manje. Smatramo da je uzrok loše vrijeme koje je onemogućilo kupanje u rijekama, bazenima i jezerima - dodao je Bojić. 

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić rekao je da o potrebi i značaju ove klinike najbolje govori činjenica da su i juče hospitalizovali pacijenta iz Trebinja koji je prevezen helikopterom zbog pada sa motora.

- Moj cilj je da kao direktor UKC-a obezbijedim najbolju zdravstvenu zaštitu stanovnicima Srpske. Gradimo moderan objekat, nabavljamo najsavremeniju opremu i kontinuirano radimo na edukaciji kadra - rekao je Đajić.

Da je na ulicama RS ljeti povećan broj nesreća pokazuju podaci policije iz Bijeljine, gdje je za dan zabilježeno sedam saobraćajki, a dvije osobe su i uhapšene. U jednoj od nesreća automobil je udario u betonski stub za električnu energiju, a alkotestiranjem je utvrđeno da je vozač imao 2,53 promila alkohola u organizmu.

Preseljenje

Nikola Bojić je rekao da će Klinika za ortopediju i traumatologiju za dva mjeseca biti preseljena iz centra grada u nove prostorije na Paprikovcu. On je kazao da će to biti ostvarenje sna radnika u ovoj organizacionoj jedinici. 

- Na preseljenje čekamo duže od 20 godina. Većina radova je već završena, a u novim prostorijama dočekaće nas najsavremenija tehnologija, počevši od elektronike, operativnih stolova, lampi, instrumenata - rekao je Bojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana