Мокрих ногу и претанке одјеће мигранти у БиХ дочекали свој међународни дан

nezavisne.com
Мокрих ногу и претанке одјеће мигранти у БиХ дочекали свој међународни дан

Бихаћ, Бањалука - Међународни дан миграната многи од њих су у БиХ дочекали мокрих ногу, без зимске одјеће, на температурама које падају испод нула степени Целзијусових.

У БиХ данас, према неким процјенама, има око 5.300 избјеглица и миграната, а представници хуманитарних организација истичу да и те како има још простора да им се помогне.

“По нашим информацијама са терена, најпотребнија им је зимска обућа, бројева између 40 и 45, али и зимска гардероба. У потрепштине, уз остало, спада и храна која није кварљива. У питању су људи из јужних крајева и нису навикли на овакву зиму. Многи су боси, у патикама, мокрих ногу, неадекватне гардеробе за зимске услове. Пошто спавају на отвореном, под шаторима, потребне су им и деке и вреће за спавање”, каже Александар Жоља из Хелсиншког парламента грађана Бањалука.

Хелсиншки парламент грађана Бањалука и Бањалучки социјални центар (БАСОЦ) позивају грађане, невладине организације, предузећа и компаније из Бањалуке да се укључе у акцију прикупљања помоћи за мигранте и избјеглице који су у Бихаћу.

Акција траје до петка, а донације се могу доставити у просторије БАСОЦ-а у Улици Мирка Ковачевића 4, од 12 до 21 сат, или у просторије Хелсиншког парламента грађана Бањалука у Улици бана Лазаревића 21, од девет до 16 часова.

Из Службе за послове са странцима БиХ рекли су нам да су у БиХ од почетка године до 17. децембра регистрована 23.503 мигранта.

“Највише је држављана Пакистана, затим Ирана, Сирије, Авганистана, Ирака, Либије, Палестине, Бангладеша, Алжира...”, казали су за “Независне” из Службе за послове са странцима БиХ.

Највећи број миграната тренутно је у Унско-санском кантону, а у Црвеном крсту кажу да су они и кантон преоптерећени збрињавањем миграната.

“Захваљујући Црвеном крижу ФБиХ можемо рећи да смо успјели пружити боље услове него што су били раније”, нагласио је јуче Хусеин Кличић, предсједник Црвеног крижа УСК.

Поводом Међународног дана миграната, јуче су из Црвеног крижа ФБиХ поручили да сви у БиХ треба да поштују људска права миграната. У њихова четири центра, како поручују, до сада су подијелили и припремили више од 925.000 оброка за мигранте.

“За 3.500 миграната Црвени криж води значајну подршку и пружа помоћ прије свега у припреми и дистрибуцији хране, обезбјеђењу хигијенских средстава и услова за иоле достојан живот”, каже Намик Хоџић, генерални секретар Црвеног крижа ФБиХ.

Иначе, већ 18 година наставља се тренд раста броја међународних миграната, те је тренутна процјена да их у свијету има око 258 милиона.

Подаци Међународне организације за миграције (ИОМ) показују да је близу 3.400 миграната и избјеглица изгубило живот широм свијета током ове године. Већина их је умрла у настојањима да стигну морем до Европе.

Антонио Виторино, генерални директор ИОМ-а, истиче како су миграције велики проблем наше ере. Наводи да је готово једна од седам особа на планети мигрант у најширем смислу.

“Ови бројеви, које свакодневно прикупља особље ИОМ-а, само нас могу постидјети”, поручио је Виторино поводом Међународног дана миграната.

Кривична пријава

Центар за мировне студије из Хрватске поднијеће кривичну пријаву против одређеног броја полицајаца због сумње да су се понашали на незаконит начин према мигрантима, на граници Хрватске с БиХ.

Затражили су и оставке челних људи у хрватском МУП-у. Подсјетимо, британски “Гардијан” писао је прошле недјеље да хрватска полиција систематски врши насиље над мигрантима и избјеглицама које улазе у Хрватску из БиХ у покушају да се домогну западне Европе. Објављен је и снимак као доказ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана