Могући протести због Халиловићеве блокаде

Анита Јанковић-Речевић
Могући протести због Халиловићеве блокаде

Бањалука - Српски представници у Агенцији за развој високог образовања и осигурања квалитета БиХ до даљег су замрзнули свој статус и неће учествовати у раду те установе због одлуке директора Агенције Енвера Халиловића да блокира упис јавних универзитета из Српске у регистар акредитованих установа, а уколико проблем ускоро не буде ријешен студенти из Бањалуке и Источног Сарајева најавили су протесте.

Директорица Агенције за акредитацију високошколских установа РС Биљана Војводић рекла је да су статус у агенцији на нивоу БиХ замрзли замјеник директора и српски чланови Управног одбора, те да је то урађено након што је Влада РС дала рок од седам дана агенцији на нивоу БиХ да универзитете из Бањалуке и Источног Сарајева упише у регистар у складу са успјешно окончаним процесом акредитације у Српској.

Војводићева је додала да у вези са питањем кривичне пријаве против Халиловића, коју су поднијели у петак, чекају да Тужилаштво БиХ покрене поступак.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Немања Бабић рекао је да због одлуке Халиловића студенти трпе посљедице.

- Посљедњи корак су протести, али ако се овако настави бићемо приморани на тај потез јер су обустављени сви пројекти. Студентска размјена, мобилност, све је стопирано - рекао је Бабић. 

Премијер РС Радован Вишковић истакао је да је питање акредитације веома значајно за Српску и универзитете.

- Влада је дала рокове који истичу ових дана, поднијела тужбу против Халиловића, а обратили смо се и Европској комисији и Савјету министара. Уколико се ти рокови не испоштују на студентима је да донесу одлуку о протестима -  рекао је Вишковић који је јуче обишао први и други павиљон Студентског центра “Никола Тесла” у Бањалуци. Он је истакао да је Влада РС у подизање студентског стандарда уложила више од 100 милиона КМ, те да ће се ићи у санацију трећег павиљона у Бањалуци. 

Директор СЦ “Никола Тесла” Драгослав Топић каже да за сада не знају колико ће коштати санација трећег павиљона, те да ће почетак радова зависити од израде пројекта и висине средстава за реализацију.

Ручак у мензи

Радован Вишковић је приликом посјете СЦ “Никола Тесла” ручао      у студентској мензи, а на менију је био “соло” пасуљ, за који је премијер рекао да је био и више него одличан. 

- Цијене смјештаја и исхране нису мијењане од 2006. године - рекао је Вишковић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана