Могућ повратак McDonaldsа у Бањалуку

Могућ повратак McDonaldsа у Бањалуку 13.03.2018 09:51 | nezavisne.com

Бањалука, Сарајево - Популарни ресторан брзе хране "McDonald's" у склопу ширења своје свјетске мреже разматра и отварање нових пословница у Босни и Херцеговини.

Потврђено је то "Независним" из "McDonald'sа" БиХ, који је своје приједлоге за ширење у БиХ послао управи, која ће у наредном периоду донијети коначну одлуку.

"Имамо у плану ширење мреже, али о локацијама још не можемо говорити. Послали смо своје приједлоге и ти планови су на разматрању", казао је Ади Хаџиараповић, директор маркетинга "McDonald'sа" у БиХ.

Он је рекао да из будућих планова није искључена ни Бањалука, у којој је овај ланац ресторана већ имао своју пословницу, која је затворена прије три године.

Тренутно у БиХ послују три ресторана, и то два у Сарајеву и један у Мостару.

Подсјећамо, амерички ланац брзе хране планира да инвестира око 2,4 милијарде долара и отвори 1.000 нових ресторана у свијету у 2018. години, од чега би се дио односио на реинвестирање у постојеће локације.

Компанија је у четвртом прошлогодишњем кварталу приходовала 5,34 милијарде долара, што је више од свих очекивања.

Међутим, и поред одличних пословних резултата на глобалном нивоу, Тузла и Бањалука су били мјеста гдје су се "оклизнули".

У Тузли је ресторан брзе хране напрасно затворен 2014. године. Иако је из управе речено како је у питању пресељење, он касније више није отваран.

Ресторан у Улици Веселина Маслеше (Господска улица) у центру Бањалуке отворен је 2012. године, да би само три године касније био затворен, а 34 запослена радника остала без посла. Као разлог престанка рада наведени су проблеми пословне природе.

Из "Dreamfoods ресторана", који је био корисник "McDonald's" франшизе за Републику Српску, тада су казали како ће разматрати опције за развој бренда и размислити о тражењу других локација за ресторан.

Међутим, до тога није дошло јер је затварањем ресторана дошло и до гашења, а над овом фирмом у јуну 2016. године закључен је поступак ликвидације.

Тако је "McDonald's" са укупно пет остао на три ресторана у БиХ, што је ситуација која се одржала и до данас.

У Туристичкој организацији града Бањалука (ТОБЛ) кажу како би поновно отварање ресторана дефинитивно био плус који би појачао постојећу понуду хране, али и откривају како његово постојање није нешто што страни туристи, којих је све више у граду на Врбасу, траже.

"Они траже локална и аутохтона јела која су уврштена у нашу гастро-понуду и заиста су задовољни и количином и цијеном. 'McDonald's' углавном имају и у земљама из којих долазе", казали су нам у ТОБЛ-у.

КФЦ није дошао

Медији су још 2014. године извјештавали о томе како ће се "McDonald'sу" у БиХ појавити конкуренција у виду познатог ресторана брзе хране KFC, али се то никада није десило.

Иза цијелог пројекта стајала су браћа Денис и Дадо Стојнић, бивши ММА борци и сарајевски предузетници, који су, како се тада писало, преговарали с фирмом која је задужена за франшизе за ове ресторане у југоисточној Европи.

У плану је било отварање неколико оваквих ресторана у главном граду БиХ, али и у Мостару, Тузли, Бањалуци и Зеници.

"Kentucky Fried Chicken " (КФЦ) има око 19.000 ресторана у више од 120 замаља свијета и други је највећи свјетски ланац ресторана брзе хране, иза "McDonald's".© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица