Modni divovi “dovode” turiste u Banjaluku

Milijana Latinović
Modni divovi “dovode” turiste u Banjaluku

Banjaluka - Otvaranjem više od 100 radnji u šoping molu “Delta Planet” u Banjaluci, na čijim policama će se naći proizvodi svjetskih modnih brendova, grad na Vrbasu postaće “šoping meka” i prema očekivanju turističkih radnika, već s prvim danima proljeća privući veliki broj posjetilaca iz Republike Srpske, ali i regiona.

Popularni tržni centar svečano će otvoriti vrata za posjetioce 21. marta, a iz “Delta holdinga” najavljuju da uveliko pripremaju uzbudljiv prvi vikend dobrog šopinga i zabave za cijele porodice.

- Osim više od 100 radnji i više od 40 novih brendova, u ovom šoping molu nalazi se i najveći i najsavremeniji bioskop sa šest bioskopskih sala, supermarket i deo sa restoranima - istakla je za “Glas Srpske” menadžer za eksterne komunikacije “Delta holdinga” Ana Brzaković i dodala da šoping mol neće biti samo mjesto za kupovinu, već i za druženje i zabavu.

Istakla je da će se u radnjama naći miks različitih brendova, modnih, sportskih, nakita i aksesoara, kako za odrasle, tako i za djecu.

- Neki od brendova koji će se naći u molu su “Dexy Co”, “Nike”, “Rellax”, “Super Dry”, “Guess”, “Calvin Klein” i mnogi drugi - navela je Brzakovićeva.

Očekuje se i dolazak poznate švedske kompanije “H&M” koja je još u julu prošle godine objavila konkurs za prijem radnika u poslovnici u Banjaluci.

S obzirom na to da su takođe objavili konkurs za zapošljavanje radnika u Banjaluci, očekuje se i dolazak španskog tekstilnog giganta “Inditex”, u sklopu kojeg, između ostalih, posluju “Zara”, “Berska”, “Pull and Beas” i “Stradivarius”.

Dolazak svjetskih modnih divova u Banjaluku, čiji se proizvodi do sada nisu mogli naći na tržištu BiH, posebno je oduševio šopingholičare, koji su godinama odlazili na jednodnevne izlete u evropske metropole kako bi pazarili odjeću i obuću u tamošnjim radnjama.

- Do sada sam bar dva puta godišnje putovala u Austriju da bih kupila kvalitetnu odjeću na rasprodajama u prodavnicama poput “Zare” i “H&M”, kojih kod nas, nažalost, nema. Otvaranjem šoping centra u Banjaluci nadam se da više neću morati prelaziti stotine kilometara kako bih kupila garderobu koju želim jer jer će mi svjetski proizvodi biti na dohvat ruke - kazala je Banjalučanka Vanja Popović.

Dolazak poznatih brendova na domaće tržište, zbog kojih su stanovnici Srpske godinama hrlili u inostranstvo, mogao bi uticati i na ponudu u turističkim agencijama, koje uveliko razmišljaju o organizovanju jednodnevnih šoping izleta do Banjaluke.

- S obzirom na to da smo upravo zbog takvih šoping molova ranije organizovali ture u Grac, Beč i druge evropske gradove, nema razloga da već na proljeće ne planiramo ture do Banjaluke - rekla je za “Glas Srpske” menadžer prodaje u Turističkoj agenciji “Frend travel” iz Trebinja Svetlana Ninković.

Rukovodilac prijedorske poslovnice Turističke agencije “Vuković” Bojana Vuković ističe da su mnogi Prijedorčani povoljna jednodnevna putovanja koristili za obilazak evropskih centara, te da je mali broj išao isključivo u šoping.

- Vjerujem da će Prijedorčani iskoristiti to što im je Banjaluka blizu i što će tu moći da pazare markirane stvari zbog kojih su odlazili u inostranstvo. Zašto ići dalje ako sve imamo u komšiluku - kazala je Vukovićeva.

Dobrobit od otvaranja jednog ovakvog centra u srcu Republike očekuju i turistički radnici, jer će, kažu, zanimljivi sadržaji koje šoping mol nudi privući brojne turiste ne samo u Banjaluku već i cijelu Republiku.

- Broj stranih turista se uveliko povećao uspostavljanjem letova kompanije “Rajaner”, a u predstojećoj ljetnoj sezoni očekujemo ih još više. Da bismo goste zadržali što duže u našim gradovima, važno je da imamo dobru ponudu, jer turisti vole da kupuju. Dolaskom svjetskih brendova u naš grad dobijamo mjesto u kojem će turisti moći da potroše novac, a sve to uticaće i na povećanje zarade i procvat turizma - rekla je za “Glas Srpske” direktorica Turističke organizacije RS Nada Jovanović, naglasivši da se na ovaj način pruža mogućnost i za otvaranje novih radnih mjesta. 

Ekonomisti ocjenjuju da će šoping mol biti nezaobilazna atrakcija u turističkom, pa i trgovačkom smislu i ozbiljna konkurencija drugim manjim centrima koji su ranije otvoreni u Banjaluci.

- Ukoliko su ponuđeni određeni brendirani artikli, prihvaćeni od strane kupaca, po povoljnim cijenama, svakako da će otvaranje takvog centra i te kako imati smisla. Sigurno je da će šoping mol biti privlačna turistička destinacija za sve one koji dolaze iz ostalih krajeva Srpske. Ostaje da vidimo koliko će cjenovno biti atraktivan centar za kupce, jer cijena je ta koja diktira potrošnju i zaradu - rekao je ekonomista Zoran Pavlović i dodao da u razvoju ekonomije, koja uključuje i zapošljavanje i rast plata, treba voditi računa i o mogućnostima da se ima gdje potrošiti novac.

Vrijednost investicije

Kamen temeljac za izgradnju šoping mola “Delta Planet” položen je u junu 2017. godine. Planirano je da centar bude veličine 62.500 kvadratnih metara, a vrijednost investicije je oko 70 miliona evra. Tada je najavljeno da će to biti najveći tržni centar u BiH, u kojem bi trebalo da bude zaposleno oko 2.500 radnika.

Neki od brendova koji će se naći u “Delta Planetu”

“Guess”

“Calvin Klein”

“Rellax”

“H&M”

“Inditex”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana