Moderni studiji i praksa pune amfiteatre

Danijela Stokanić
Moderni studiji i praksa pune amfiteatre

Banjaluka - Treću šansu da koliko-toliko popune poluprazne amfiteatre javni fakulteti u RS imaće od ponedjeljka, a stručnjaci ističu da uporedo sa upisom brucoša treba početi sa modernizacijom studijskih programa, te se konačno okrenuti praksi i ličnom razvoju studenata.

Poslije dva upisna roka na javnim fakultetima širom Srpske slobodno je još oko 2.000 mjesta, a u trećem pokušaju mnogi smjerovi boriće se da ne budu ukinuti. Najveći broj nepopunjenih mjesta do sada, prema riječima čelnih ljudi univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, zahtijeva ozbiljnu analizu svih nadležnih institucija za obrazovanje, te konkretne poteze.

Pomoćnica ministra za visoko obrazovanje RS Radmila Pejić kaže da visokoškolske ustanove moraju modernizovati postojeće studijske programe i povezati ih sa tržištem rada.

- Na taj način fakulteti mogu da zainteresuju studente da upisuju studijske programe uz pomoć kojih će lakše doći do posla. To su najčešće studijski programi iz oblasti prirodnih, tehničkih nauka i inženjerstva, kao i strukovni studijski programi, kojih trenutno imamo jako malo - kazala je Pejićeva, koja ističe da treba imati u vidu veliki broj visokoškolskih ustanova koje se bore za svakog studenta.

- Imamo dva javna univerziteta i dvije visoke škole, kao i sedam privatnih univerziteta i 11 visokih škola. Na sve te visokoškolske ustanove se mora rasporediti 7.000 svršenih srednjoškolaca, koje očekujemo da se prijave na sva tri upisna roka - kazala je Pejićeva.

Direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS Miroslav Bobrek istakao je da su promjene na javnim univerzitetima u RS, koji i dalje rade po zastarjelim sistemima, prijeko potrebne.

- Univerziteti treba da ponude one studijske programe koji su atraktivni i daju šansu mladim ljudima da unaprijede svoju karijeru. Nažalost, univerziteti kod nas i dalje kreiraju studijske programe na konceptima nauke, istraživačkog rada sa značajnim udjelom teoretskih disciplina, koji su udaljeni od praktičnog pristupa - kazao je Bobrek.

On ističe da je na nivou univerziteta neophodna i bolja saradnja, te kreiranje i realizacija studijskih programa zajedno sa studentima, uzimajući u obzir i njihove zahtjeve radi postizanja veće fleksibilnosti.

Strukovne studije

Bobrek dodaje da mnogi savremeni univerziteti znatno ulažu u lični razvoj studenata, što nije slučaj kod nas.

- Iako u Zakonu o visokom obrazovanju RS postoji mogućnost kreiranja strukovnih studija, nemamo primjer univerziteta koji se ponudio za licenciranje i implementaciju strukovnih studija. Takav pristup bi sigurno povećao broj upisanih studenata - kazao je Bobrek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana