Mnogo potencijala za jaču saradnju sa Kinom

M. L.
Mnogo potencijala za jaču saradnju sa Kinom

Banjaluka - Kina se nakon 40 godina političkih reformi uzdigla i postala druga ekonomija svijeta, prva trgovinska sila i zemlja koja je veoma prisutna u našem regionu i sa kojom trebamo jačati saradnju.

Istakla je to profesorica Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i direktorica Instituta za Azijske studije Dragana Mitrović, koja je juče na banjalučkom Fakultetu bezbjednosnih nauka održala predavanje studentima na temu “Od socijalističke modernizacije do kineskog sna - 40 godina politike reforme i otvaranja NR Kine”.

- Kinesko tržište je veoma zatvoreno i sastoji se iz niza malih tržišta. Čak i pojedine kineske provincije međusobno slabo trguju. Posebno firmama iz malih zemalja, kao što su naše, teško je da se snađu na tom tržištu, ali nije nemoguće - istakla je Mitrovićeva. S obzirom na to da je služila jedan mandat u diplomatskoj službi Savezne Republike Jugoslavije u ambasadi u Pekingu, istakla je da su ranije između svih socijalističkih zemalja postojali tehničko-komercijalni biroi.

- U saradnji sa Kinom takva vrsta državne podrške i te kako pomaže. Pomoglo bi i osnivanje svojevrsnih privrednih komora - istakla je Mitrovićeva i naglasila da je aktuelno povećanje broja kineskih turista u našem regionu, čemu treba posvetiti više pažnje. Mitrovićeva je istakla veliki značaj postojanja Konfucijevog instituta u Banjaluci.

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić rekao je da je ova visokoškolska ustanova opredijeljena da širom otvori vrata za domaće i međunarodne stručnjake iz različitih oblasti.

- O Kini ne znamo dovoljno, iako Konfucijev institut čini velike napore i postigao je zapažene rezultate. Predavanje profesorice Mitrović jedan je od rezultata naše saradnje sa tim institutom - istakao je Ćeranić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana