Много потенцијала за јачу сарадњу са Кином

М. Л.
Много потенцијала за јачу сарадњу са Кином

Бањалука - Кина се након 40 година политичких реформи уздигла и постала друга економија свијета, прва трговинска сила и земља која је веома присутна у нашем региону и са којом требамо јачати сарадњу.

Истакла је то професорица Факултета политичких наука Универзитета у Београду и директорица Института за Азијске студије Драгана Митровић, која је јуче на бањалучком Факултету безбједносних наука одржала предавање студентима на тему “Од социјалистичке модернизације до кинеског сна - 40 година политике реформе и отварања НР Кине”.

- Кинеско тржиште је веома затворено и састоји се из низа малих тржишта. Чак и поједине кинеске провинције међусобно слабо тргују. Посебно фирмама из малих земаља, као што су наше, тешко је да се снађу на том тржишту, али није немогуће - истакла је Митровићева. С обзиром на то да је служила један мандат у дипломатској служби Савезне Републике Југославије у амбасади у Пекингу, истакла је да су раније између свих социјалистичких земаља постојали техничко-комерцијални бирои.

- У сарадњи са Кином таква врста државне подршке и те како помаже. Помогло би и оснивање својеврсних привредних комора - истакла је Митровићева и нагласила да је актуелно повећање броја кинеских туриста у нашем региону, чему треба посветити више пажње. Митровићева је истакла велики значај постојања Конфуцијевог института у Бањалуци.

Декан Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић рекао је да је ова високошколска установа опредијељена да широм отвори врата за домаће и међународне стручњаке из различитих области.

- О Кини не знамо довољно, иако Конфуцијев институт чини велике напоре и постигао је запажене резултате. Предавање професорице Митровић један је од резултата наше сарадње са тим институтом - истакао је Ћеранић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана